Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Somālijas pirāti piesaka karu amerikāņiem

ASV karavīri veiksmīgā operācijā atbrīvo sagūstīto kapteini

Somālijas pirāti pirmdien paziņoja, ka amerikāņiem būs jāatbild par trīs viņu biedru nogalināšanu atbrīvošanas operācijas laikā svētdien. ASV jūras spēku kareivji no pirātu nagiem izpestīja amerikāņu kravas kuģa kapteini Ričardu Filipsu, kuru pagājušajā nedēļā somāliešu jūras sirotāji sagrāba par ķīlnieku. Viņa vadītā kuģa Maersk Alabama apkalpes locekļi visi kā viens slavējuši savu kapteini, jo viņš labprātīgi bija padevies pirātiem, lai par gūstekņiem netiktu saņemti pārējie komandas vīri.

Pirātu dusmas

"Amerikāņu meļi ir nogalinājuši trīs mūsu draugus pēc tam, kad viņi piekrita atbrīvot ķīlnieku bez izpirkuma maksas, taču par to mēs atriebsimies un jo īpaši vajāsim ASV pilsoņus, kuri parādīsies mūsu ūdeņos," telefonsarunā no pirātu mītnes vietas Eilas aģentūrai AFP sacīja Somālijas pirātu komandieris Abdi Garads. "Tas nav pasaules gals, un mēs pastiprināsim uzbrukumus pat tālu no Somālijas ūdeņiem. Nākamreiz, kad mēs sagūstīsim Amerikas pilsoņus, viņi var negaidīt žēlastību no mums."

Pirātu vadoņa dusmas izraisījušas satraukumu par aptuveni 250 cilvēkiem, kuri šobrīd atrodas pirātu gūstā. To pastiprina arī citu pirātu izteikumi. "Ja turpmāk pēc tam, kad mēs būsim nolaupījuši ārvalstu kuģus, to mītnes valstis centīsies mums uzbrukt, mēs nogalināsim ķīlniekus," sacīja pirāts Džamaks Habebs. "ASV ir kļuvusi par mūsu ienaidnieku numur viens."

Dažas stundas pēc pirātu paziņojumiem Somālijas galvaspilsētā Mogadīšo notika uzbrukums ASV kongresmenim Donaldam Peinam. Nezināmi uzbrucēji raidījuši vairākus mīnmetēja šāviņus uz D.Peina lidmašīnu, kas gatavojās pacelties no Mogadīšo lidostas. Par laimi, neviens no šāviņiem nebija precīzs un netika ievainoti cilvēki.

Ziedojās citu dēļ

Pirātu niknumu izraisīja ASV jūras spēku kareivju veiksmīgi paveiktā kapteiņa R.Filipsa glābšanas operācija svētdienas vakarā. Četri pirāti viņu turēja uz glābšanas laivas un pieprasīja divus miljonus dolāru (aptuveni miljons latu) lielu izpirkuma maksu. Laivai nepārtraukti sekoja trīs ASV karakuģi un helikopters.

Ar precīziem šāvieniem snaiperi nogalināja trīs no pirātiem. Ceturtais, kurš tobrīd atradās uz viena no karakuģiem, lai runātu par izpirkumu, tika saņemts gūstā. Tiek ziņots, ka viņš ir tikai 16 gadu vecs. R.Filipsa vadītajam kravas kuģim Maersk Alabama pirāti uzbruka pagājušajā trešdienā. Kapteinis saviem 19 komandas pārstāvjiem licis ieslēgties kajītēs, bet pats padevies pirātiem, raksta BBC.

Pirmdien emocionālā preses konferencē Kenijas ostas pilsētā Mombasā pārējie kuģa apkalpes locekļi pateicās amerikāņu karavīriem par kapteiņa izglābšanu un uzteica viņa drosmi. "Visiem, kurus jūs šodien šeit redzat, jāpateicas kapteinim par savu dzīvību un brīvību. Tomēr tas bija visas apkalpes pūļu rezultāts," sacīja viens no izglābtajiem jūrniekiem.

Savukārt ASV prezidents Baraks Obama sacīja, ka R.Filipsa drosme ir "paraugs visiem amerikāņiem". Viņš arī esot apņēmies nežēlīgi cīnīties ar pirātismu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits