Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Spāņi protestē pret ECT lēmumu basku kaujinieku lietā

Tūkstošiem Spānijas iedzīvotāju svētdien atsaucās basku separātistu organizācijas ETA upuru aicinājumam un izgāja demonstrācijās pilsētu ielās, lai protestētu pret Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) lēmumu, kas paver ceļu vairāku desmitu ETA kaujinieku atbrīvošanai no cietuma.

Daudzi demonstranti ieradās akcijā Madrides centrā ar Spānijas dzelteni sarkanajiem karogiem - valsts vienotības simbolu - un ar sajūsmu aplaudēja valsts himnai.

"Mēs šodien neaicinām uz atriebību, mēs cīnāmies par taisnību," uzsvēra Terorisma upuru apvienības priekšsēdētāja Anhelesa Pedrasa.

"Noziedzniekiem ir jāmaksā," sacīja 71 gadu vecā Marija Luisa Guisado, kas demonstrācijā bija ieradusies kopā ar dzīvesbiedru un vēl kādu cienījama vecuma pāri. "Mēs neesam upuri, paldies Dievam, bet mēs ieradāmies, lai atbalstītu upurus."

71 gadu vecā Ortensa Gomesa demonstrācijā turēja divas ETA nogalinātā dēla fotogrāfijas. Neraugoties uz slikto pašsajūtu, viņa uz demonstrāciju bija ieradusies no 400 kilometru tālās Alikantes.

LETA jau ziņoja, ka ECT 21.oktobrī uzdeva Spānijai atbrīvot ieslodzījumā turēto 55 gadus veco ETA kaujinieci Inesi del Rio Pradu, atzīstot, ka Spānija nelikumīgi pagarinājusi viņai piespriesto cietumsodu.

Tiesa norādīja, ka Spānija ar atpakaļejoši datumu piemērojusi juridisko doktrīnu, lai pagarinātu laika posmu, kurš notiesātajiem jāpavada apcietinājumā.

Aptuveni 50 ETA kaujinieki jau pieprasījuši atbrīvošanu no cietuma.

Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs ECT spriedumu nodēvējis par netaisnīgu, un viņa partija pievienojusies aicinājumiem rīkot protesta akcijas.

Tomēr daudzi upuri uzskata, ka valdība šajā lietā nav darījusi pietiekami daudz un Spānijas tiesām nevajadzētu pakļauties ECT lēmumam.

"ETA ir vainīga, valdība ir atbildīga," svētdien sauca protestētāji.

"Rahoj, tu es nodevis Spāniju. Tu mīdi ar kājām upurus," bija lasāms protestētāju plakātā.

Spānijas Augstākās tiesas 2006.gadā pieņemtā doktrīna paredz, ka par darbu cietumā nopelnītā cietumsoda samazināšana būtu jāatskaita no kopējā cietumsoda, kas nereti ir vairāki simti gadu, nevis no 30 gadu termiņa, kas Spānijā ir faktiskais maksimālais cietumsoda ilgums.

Del Rio Pradas gadījumā, pateicoties šai doktrīnai, cietumsods tika pagarināts par teju deviņiem gadiem, bet nopelnītais soda apmēra samazinājums tika anulēts.

Šī pati doktrīna tika izmantota, lai ar atpakaļejošu datumu pagarinātu cietumsodu vēl 54 ETA kaujiniekiem, deviņiem jau līdz šim izformētu citu bruņotu grupējumu locekļiem, kā arī vēl 14 notiesātajiem. Atsaucoties uz ECT lēmumu del Rio Pradas lietā, iespējams, viņi visi tagad var panākt atbrīvošanu.

Del Rio Prada tika atbrīvota otrdien.

Viņa apcietinājumā atradās kopš 1987.gada, kad par apsūdzībām, kas saistītas ar terorismu, tostarp 19 cilvēku slepkavībām, viņai tika piespriests 3838 gadu ilgs cietumsods.

ECT lēma, ka Spānijai jāizmaksā ieslodzītajai arī 30 000 eiro kompensācija, kā arī jāatlīdzina radītie izdevumi 1500 eiro apmērā.

Basku neatkarības atbalstītāju partija Sortu ECT lēmumu vērtēja atzinīgi.

"Mēs nevaram noslēpt mūsu prieku, jo esam laimīgi, taču mēs nevēlamies, lai mūsu prieks, nedz mūsu nostāja, kādu sāpina, tostarp upurus," intervijā basku radio norādīja Sortu prezidents, piebilstot, ka nekādas oficiālas svinības tiem ieslodzītajiem, kas, iespējams, tiks atbrīvoti, netiks rīkotas.

Organizācija ETA (Euskadi Ta Askatasuna) jeb Basku dzimtene un brīvība tika dibināta 1959.gadā ģenerāļa Fransisko Franko diktatūras laikā. 1968.gadā ETA veica pirmo plānoto slepkavību un kopš tā laika nogalinājusi vairāk nekā 800 cilvēku.

ETA mērķis ir nodibināt neatkarīgu basku valsti Spānijas ziemeļos un Francijas dienvidrietumos.

Pēdējo gadu laikā ETA vadība cietusi lielus zaudējumus, jo daudzi tās aktīvākie līderi ir arestēti. Bez tam grupējums zaudējis atbalstu basku apdzīvotajos reģionos, vairumam basku pievēršoties nevardarbīgām politiskām kustībām.

Pagājušā gada oktobrī ETA paziņoja par bruņotās cīņas pārtraukšanu, tomēr ieročus grupējums nav nolicis, nedz arī paziņojis par padošanos. Arī Spānijas valdība atteikusies iesaistīties sarunās ar ETA līderiem.

Rahojs trešdien tikās ar ETA vardarbības upuriem, kuri aicinājuši valdību nepakļauties Strasbūras tiesai.

"Mēs uzskatām, ka taisnība nav panākta. Mēs jūtamies ļoti ievainoti, ļoti nikni," norādīja upuru apvienības vadītāja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits