Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Sudānā sieviete notiesāta par bikšu nēsāšanu

Sudānas tiesa atzinusi kādu sievieti par vainīgu «nepiedienīgā uzvedībā», jo viņa atļāvusies parādīties sabiedriskā vietā, tērpusies biksēs. Lubna Huseina sodīta ar 500 Sudānas mārciņu (ap 100 latu) naudassodu, bet tiesa nolēma viņu pažēlot un nepiespriest 40 pletnes cirtienus, kas pienākas par šādu pārkāpumu. Āfrikas valstī Sudānā pie varas ir musulmaņu valdība, kas sievietēm cenšas uzspiest stingrus noteikumus.


L.Huseina tika arestēta kādā restorānā, kur klausījusies Ēģiptes dziedātāja koncertu. Restorānā iebrukusi policija, kas pavēlēja sievietēm piecelties kājās un arestēja visas, kam bija bikses. «Mēs bijām 13. Desmit sievietes atzina, ka ir vainīgas, un saņēma 10 pletnes cirtienus, kā arī 250 mārciņu naudassodu. Viena meitene bija tikai 13 vai 14 gadu veca. Viņa bija tik ļoti pārbijusies, ka apčurājās,» laikrakstam The Observer stāsta L.Huseina.


Viņai kā ANO darbiniecei bija imunitāte pret tiesāšanu, tomēr L.Huseina piekrita stāties tiesas priekšā, lai pievērstu pasaules uzmanību sieviešu apspiešanai Sudānā. L.Huseina ir saniknota par Sudānas valdības uzspiesto islāma likumu interpretāciju. «Islāms nenosaka, vai sieviete drīkst staigāt biksēs. Ja kāds musulmanis apgalvo, ka islāma likumi atļauj pērt sievietes par viņu apģērba izvēli, lai viņš man parāda, ko Korāns vai pravietis Muhameds teicis par šo jautājumu,» uzsver L.Huseina.


Ja viņa atteiksies samaksāt naudassodu, L.Huseinai draud mēnesi ilgs cietumsods. «Es nemaksāšu; tas ir principa jautājums. Esmu gatava pavadīt mēnesi cietumā. Tā būs iespēja izpētīt cietumā valdošos apstākļus,» ziņu aģentūrai AP teica L.Huseina. Viņa vēsta, ka Sudānas sievietes bieži tiek sodītas par dažādiem iedomātiem pārkāpumiem. Piemēram, nesen policija aizturēja divas meitenes, kurām mobilajos tālruņos atrada videoierakstus no populāras arābu ziepju operas. Ierakstā bija redzama galveno varoņu skūpstīšanās, tādēļ policija apsūdzēja meitenes pornogrāfijas izplatīšanā un piesprieda viņām 40 pletnes cirtienus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits