Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Šveice neparakstīs ANO vienošanos par kodolieroču aizliegšanu

Šveices valdība nolēmusi neparakstīt ANO vienošanos, kas aicina pasaulē aizliegt kodolieročus.

Visaptverošo vienošanos par kodolieroču aizliegšanu 2017.gadā Ņujorkā parakstīja 122 valstis, bet neviena no deviņām kodolvalstīm. Taču vienošanās nestāsies spēkā, kamēr to nebūs ratificējušas vismaz 50 valstis.

Vienošanās aizliedz kodolieroču attīstīšanu, izmēģināšanu, ražošanu, iegādāšanos un uzglabāšanu un, protams, izmantošanu.

Vienošanos atbalstīja un uz priekšu virzīja Starptautiskā Kodolieroču likvidēšanas kampaņa (ICAN), kas par saviem centieniem saņēmusi Nobela Miera prēmiju.

Šveice akceptēja vienošanos pagājušajā gadā, bet lūdza paskaidrot vairākus jautājumus. Tagad valdība paziņojusi, ka "šādos apstākļos" vienošanos neparakstīs.

Trešdien, paskaidrojot savu lēmumu, valdība norādīja, ka pašreiz argumenti pret pievienošanos šim līgumam ir spēcīgāki par potenciālajiem ieguvumiem, ko dotu pievienošanās. Vienlaikus valdība uzsvēra, ka atbalsta kodolatbruņošanos.

Atsaucoties uz parlamentārās darba grupas atklājumiem, valdība skaidroja, ka "pašreizējā starptautiskajā kontekstā" ANO vienošanās rada riskus gan "atbruņošanās diplomātijas turpināšanai, gan Šveices drošības politikas interesēm".

Darba grupa norādīja, ka gadījumā, ja Šveice parakstītu šo vienošanos, tā samazinātu savas iespējas ārkārtas gadījumos patverties zem kodolieroču lietussarga, ko piedāvā "pašaizsardzības alianse", ar ko acīmredzami domāta NATO.

Šveice valdība paziņojusi, ka uzmanīgi sekos līdzi notikumu attīstībai un nākotnē pārskatīs savu lēmumu, ja tas būs nepieciešams.

 

Top komentāri

hmm
h
Ir valstis, kas paraksta visas konvencijas pēc kārtas, nemaz nemēģinot iedarbināt savu smadzeņu funkcijas. Un ir valstis, kas visu uztver nopietni un neparaksta to, kas var tām rādīt kādas problēmas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits