Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Taliban uzbrūk Afganistānas prezidentam Hamīdam Karzajī

Afganistānas prezidents Hamīds Karzajī palicis neskarts pēc svētdien notikušā talibu kaujinieku rīkotā uzbrukuma svinīgās ceremonijas laikā valsts galvaspilsētā Kabulā, kurā gāja bojā četri cilvēki. Islāma ekstrēmistu organizācija Taliban, kas uzņēmās atbildību par notikušo, paziņoja, ka šis uzbrukums izdarīts, lai parādītu, ka viņi var uzbrukt jebkurā laikā un vietā, raksta Reuters.

Negaidītais uzbrukums notika militārās parādes laikā, kas tika organizēta par godu 16.gadadienai kopš modžahedi gāza komunistu režīmu, kad uz paaugstinājuma, kur atradās H.Karzajī, valdības ministri, ārvalstu diplomāti un armijas vadība, tika raidīta šaujamieroču uguns. Daļa no tur esošajiem metās pie zemes, bet pārējie tika evakuēti. "Tas sākās, kad nobeigumam tuvojās 21 zalves salūts. Es redzēju eksploziju un dūmu mākoni, pēc tam no visām pusēm sāka skanēt šāvienu skaņas," sacīja Lielbritānijas vēstnieks Afganistānā Šerards Kovpers Kouls. Talibu kaujinieku šāviņi nāca no dažu simtu metru attālumā esošas ēkas. Apšaude esot turpinājusies aptuveni 15 minūtes. Visi valdības pārstāvji un ārvalstu diplomāti palika neskarti, viens cilvēks gāja bojā, bet 11 tika ievainoti, tostarp divi parlamenta locekļi.

H.Karzajī apsargu ielenkumā tika nogādāts uz automašīnu un eskorta pavadījumā no notikuma vietas aizvests. Vēlāk viņš televīzijas tiešraidē nāca klajā ar uzrunu, lai nomierinātu valsts iedzīvotājus un pavēstītu, ka ar viņu viss ir kārtībā. "Šodien Afganistānas pretinieki, Afganistānas drošības un attīstības pretinieki mēģināja sagraut ceremoniju un izraisīt haosu un terorismu," sacīja prezidents. "Par laimi, Afganistānas armijas spēki viņus ātri neitralizēja un arestēja dažus aizdomās turamos." H.Karzajī arī iepriekš vairākkārt ir piedzīvojis uzbrukumus.

Talibu pārstāvis Zabihulla Mudžaheds sacīja, ka uzbrukumu realizējuši seši kaujinieki, no kuriem trīs tikuši nogalināti. Pēc viņa domām, uzbrukums apgāza Afganistānas valdības un NATO pēdējā laikā teikto, ka vājinājušies Taliban uzbrukumi. "Afgāņu un NATO vadība šogad vairākkārt sacījusi, ka Taliban atrodas uz iznīkšanas robežas. Tagad viņiem ir pierādīts, ka mēs esam spējīgi darboties ne tikai provincē, bet arī Kabulā," sacīja Z.Mudžaheds. Viņš brīdināja, ka H.Karzajī un viņa valdībai jāuzmanās no Taliban uzbrukumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits