Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Tiesa pažēlo mazos vācu krodziņus

Vācijas Konstitucionālā tiesa atļauj smēķēšanu līdz 75 kvadrātmetriem lielās dzertuvēs.

Lielu interesi citās Vācijas federālajās zemēs izraisījusi ziņa, ka Konstitucionālā tiesa par neatbilstošu valsts pamatlikumam šonedēļ atzinusi Berlīnē un Bādenē-Virtembergā pastāvošo smēķēšanas aizliegumu tā pašreizējajā redakcijā. Aizliegums esot pretrunā ar konstitūcijas 3.pantu, kas paredz diskriminācijas aizliegumu. Pašreizējais pretsmēķešanas likums pieļauj izņēmumus smēķēšanas aizliegumiem, ko visi bāru un krogu īpašnieki nevar izpildīt, secinājusi tiesa. Saskaņā ar tiesas spriedumu mazajos krodziņos līdz vismaz 2009.gada beigām smēķēt atkal ir atļauts, vēsta ddp.

Ar prasību Satversmes tiesā vērsās divi krodziņu īpašnieki un viens diskotēkas īpašnieks. Lielākā daļa viņu pastāvīgo klientu bijuši smēķētāji, tāpēc jaunā veselības politika novedusi viņu uzņēmumus pie bankrota robežas. Šajās divās federālajās zemēs 2007.gadā tika ieviests smēķēšanas aizliegums sabiedriskās vietās. Tomēr jaunie noteikumi pieļāva arī izņēmumus — īpaši nodalītās telpās dūmu drīkstēja uzvilktarī turpmāk. Mazo krodziņu īpašnieki bija sašutuši par šādu likuma versiju, jo ne visi var atļauties jau tā mazo telpu sadalīt vēl vairāk. "Man nekad nav piederējis Maserati. Taču es varēju izaudzināt trīs bērnus un laiku pa laikam ar ģimeni aizbraukt kādā ceļojumā," dpa stāsta viens no prasības iesniedzējiem, Ulrihs Noiss. Krodziņš Pfauen Tībingenē darbojas kopš 1985.gada, taču smēķēšanas aizliegums licis ikmēneša apgrozījumam noslīdēt līdz bīstami zemai robežai. "Tas ir izdzīvošanas jautājums," apgalvo U.Noiss.

Saskaņā ar spriedumu federālajām zemēm līdz 2010.gadam jārod risinājums un jāizvēlas starp pilnīgu smēķēšanas aizliegumu sabiedriskās vietās, kas nepieļauj izņēmumus, un maigāku pretsmēķēšanas likuma formu. Tikmēr tiesa, kas pašu smēķēšanas aizliegumu atzinusi par atbilstošu valsts konstitūcijai, noteikusi pārejas periodu. Tas paredz atstāt spēkā smēķēšanas aizliegumu, taču tas neattieksies uz tiem bāriem, kuru kvadratūra nepārsniedz 75 kvadrātmetrus. Tiesa, smēķēt varēs tikai tajos mazajos bāros, kuros netiek piedāvāti ēdieni un ieeja atļauta tikai no 18 gadu vecuma.

U.Noiss ir apmierināts ar spriedumu: "Mana eksistence ir glābta!" Tiesa atzina par pamatotu arī kāda Bādenes-Virtembergas diskotēkas īpašnieka sūdzību. Viņš iebilda pret to, ka bāros ir ļauts iedalīt atsevišķas smēķētāju telpas, bet diskotēkās nav. Sociāldemokrātu partijas pārstāve Bundestāgā Karola Reimana, kura specializējas veselības politikas jautājumos, laikrakstam Braunshweiger Zeitung pauž vilšanos par Satversmes tiesas spriedumu: "Es ceru, ka tas nenozīmē rata pagriešanu atpakaļ." Politiķe tāpat norādīja, ka jautājums par smēķēšanas aizliegumu būtu jārisina valsts līmenī, lai nodrošinātu vienotību un konsekvenci. Pagaidām jautājumu par to, vai un cik lielā mērā ierobežot smēķēšanu, katra federālā zeme lemj atsevišķi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits