Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Timošenko palielina apgriezienus

Ukrainas premjeres Jūlijas Timošenko braucienu ģeogrāfija un piedalīšanās dažādos pasākumos pirms šīs valsts prezidenta vēlēšanu otrās kārtas aizvien uzskatāmāk parāda, ka cīņā par uzvaru ar promaskaviski orientēto Viktoru Janukoviču harizmātiskā ukraiņu politiķe ķērusies pie nacionālās kārts. Ja viņai izdosies panākt, ka pirmajā vēlēšanu kārtā citus nacionāli orientētos kandidātus atbalstījušie vēlētāji 7.

februārī atdos savas balsis esošajai premjerministrei, tas var būt labs solis uz valsts galveno posteni. Ar to gan vēl nepietiks, jo pirmajā kārtā trešo lielāko balsu skaitu ieguva bijušais baņķieris un uzņēmējs Sergejs Tigibko. Kāda būs par viņu balsojušo ukraiņu izvēle otrajā kārtā, ir noslēpums arī ukraiņu politologiem.

29.janvārī premjerministre kopā ar savu līdzgaitnieku 2004.gada Oranžajā revolūcijā, līdzšinējo valsts prezidentu Viktoru Juščenko un citām amatpersonām nolika vainagus pie pieminekļa Krutu Varoņiem Kijevā. 1918.gadā jaunizveidotās neatkarīgās Ukrainas Tautas republikas valdība nosūtīja no bijušajiem studentiem izveidotu vienību uz Krutiem Čerņigovas apgabalā, lai atvairītu uzbrūkošo Sarkano armiju. Nevienlīdzīgajā kaujā bojā gājušo studentu lielāko daļu vēlāk apglabāja Kijevā.

Kā paziņojis J.Timošenko preses dienests, valdības vadītājai bijusi neilga saruna ar V.Juščenko. "Runājām par risku, ar kādu Ukraina ir saskārusies 18 gadus pēc neatkarības iegūšanas, un to, ka atkal kārtējās vēlēšanas ved pie tā, ka varu var iegūt anti-ukrainiska kliķe, kas vienkārši pārvilks svītru pāri neatkarībai un Ukrainas nostiprināšanai," par sarunu stāstīja J.Timošenko. Savukārt pats prezidents jau vēlāk Krutos Čerņigovas apgabalā teica: "Esmu pārliecināts, ka pie Krutiem mēs uzvarējām. Ja tas tā nebūtu bijis un mēs zaudētu, tad šodien nestāvētu pie ukraiņu karoga, nerunātu ukraiņu valodā un nepārstāvētu suverēnu valsti."

Priekšvēlēšanu laikā J.Timošenko paudusi arī visai skaidru ārpolitisko orientāciju – tā būšot virzība uz drīzu dalību ES, sadarbība ar NATO un labas attiecības ar Krieviju. Uz krievu žurnālista jautājumu par Krievijas jūras kara flotes bāzes atrašanos Sevastopolē, J.Timošenko atbildēja, ka Ukrainas konstitūcijā nav paredzēta svešas armijas atrašanās šīs valsts teritorijā. Pašreizējais līgums paredz, ka Krievija var saglabāt savu Melnās jūras kara floti Ukrainā līdz 2017.gadam.

Dienai stāstīja radio Svoboda ukraiņu redakcijas korespondente Bogdana Kostjuka, pirms otrās kārtas J.Timošenko izskatoties pārliecinošāk par savu sāncensi V.Janukoviču. Tā uzskatot lielākā daļa vietējo politisko ekspertu. Televīzijas runās nepārprotami daudz efektīgāk izskatās premjere, kurai piemīt izcilas runas dotības. Nav brīnums, ka ne visai veiklais runātājs V.Janukovičs, kurš turklāt mēdz pateikt rupjas kļūdas kultūras un vēstures jautājumos, atteicās no satikšanās ar J.Timošenko TV diskusijā.

Efektīgus tumšus un baltus tērpus mainošā J.Timošenko solījusi aizsargāt ārzemju un vietējos investorus, palīdzēt mazajam un vidējam biznesam. Apsolīta pretimnākšana hipotekāro kredītu ņēmējiem. V.Janukovičs savukārt solījis cīnīties ar krīzi un korupciju, uzlabot attiecības ar kaimiņvalstīm un stratēģiskajiem partneriem. Premjere uzskata, ka ukraiņiem pašiem jāpiedāvā savi biznesa plāni ES un Krievijai, lai nekļūtu par pasīviem notikumu vērotājiem.
Ukraiņu sociologi vienojušies neizteikt prognozes par to, kuram no abiem kandidātiem šobrīd lielākas izredzes uz uzvaru 7.februārī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits