Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Trieciens nemierniekiem

Vērtīgāko ķīlnieku izkļūšana no gūsta ir nopietns trieciens kaujinieku grupējumam FARC, kas ir lielākais un bīstamākais Kolumbijas kaujinieku grupējums. Kolumbijas revolucionāro bruņoto spēku (FARC) kaujinieki jau kopš 60.gadu vidus cīnās pret Kolumbijas valdību, šis konflikts izdzēsis tūkstošiem cilvēku dzīvību. Nemierniekus iedvesmoja marksisma ideoloģija, un savulaik šis grupējums apvienoja līdz pat 20 000 kaujinieku. Taču pēdējos gados nemiernieki faktiski atteikušies no marksisma ideoloģijas un kļuvuši par noziedzīgu grupējumu, kas piepelnās ar narkotiku tirdzniecības piesegšanu un ķīlnieku sagrābšanu. FARC ir būtiska loma Kolumbijas kokaīna tirdzniecībā.

ASV un Eiropas Savienība uzskata FARC par teroristisku organizāciju. Kolumbijas valdība pēdējos septiņos gados saņēmusi 5,5 miljardus dolāru palīdzību no ASV, kas domāta nemiernieku sakaušanai un narkobiznesa apkarošanai.

Grupējumu vājināja arī vairāku līderu nāve; maijā nomira FARC ilggadējais vadonis Manvels Marulanda. Grupējums apvieno tikai ap 9000 kaujinieku.

Pēc daudzu analītiķu domām, FARC neizbēgami tuvojas sabrukumam. Citi brīdina, ka ķīlnieku zaudēšana un citas neveiksmes palielinās FARC kareivīgumu un pamudinās izmantot nežēlīgākus paņēmienus cīņā pret valdības spēkiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits