Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Turpmākos Ziemeļkorejas kodolizmēģinājumus traucē iepriekšējo sprādzienu sekas

Ziemeļkorejas kodolprogrammas attīstībai krietni vien varētu patraucēt līdzšinējo sprādzienu izraisīto zemestrīču rezultātā radītās ģeoloģiskās izmaiņas jeb "nogurušā kalna sindroms". Eksperti gan norāda, ka diez vai tādēļ izmēģinājumu poligons tikšot pamests, vēsta AFP.

Pēdējie pieci no Phenjanas veiktajiem sešiem kodolizmēģinājumiem veikti vienā un tajā pašā vietā - Pjungjeri izmēģinājumu poligonā valsts ziemeļrietumos. Kopš 3. septembrī īstenotā līdz šim apjomīgākā kodolsprādziena šajā apvidū fiksētas trīs nelielas zemestrīces - viena no tām neilgi pēc paša sprādziena, otra - septembra beigās, bet vēl viena - pagājušajā nedēļā.

Ekspertu vērtējumi par videi nodarīto kaitējumu ir dažādi. Daži ziņojumi liecina, ka šis apvidus vairs nebūs izmantojams kodolizmēģinājumu veikšanai pazemē.

Ar terminu "nogurušā kalna sindroms" tiek apzīmētas ar kodoltrieciena satricinājumiem saistāmas svārstības zemes garozā un virsējā akmens slāņa sašķelšanās, kādēļ tas kļūst caurlaidīgāks.

Izskan bažas par nogruvumiem tuvējos kalnos, un triecienu ietekmētā teritorija varētu strauji paplašināties līdz 1,4 kilometriem no detonācijas punkta. ASV kodolpētījumu vēsture Nevadas izmēģinājumu poligonā pierādījusi, ka šādas zemestrīces pēc izmēģinājumiem nav nekas neparasts, norādīts Ziemeļkorejas aktualitātēm veltītajā vietnē 38 North.

Savukārt Dienvidkorejas eksperti sliecas domāt, ka pagājušajā nedēļā pieredzētā zemestrīce saistāma ar procesiem dabā nevis mākslīgiem - kodoltrieciena - radītiem iemesliem.

Eksperti gan uzsvēruši, ka būtu lieki cerēt, ka Ziemeļkorejas kodolmēģinājumi neturpināsies, jo neesot pamata uzskatīt, ka poligona pazemes kompleksa tuneļi nespētu izturēt arī turpmākus triecienus.

Jau vēstīts, ka Ziemeļkorejas 3.septembra kodolizmēģinājums izraisīja 6,3 magnitūdu zemestrīci, kuru varēja just arī Ķīnā.

Izmēģinājumu poligona tuvumā 23.septembrī tika reģistrēta 3,5 magnitūdu zemestrīce, ko eksperti uzskata par Ziemeļkorejas 3.septembrī veiktā kodolizmēģinājuma pēcgrūdieniem.

Savukārt 13. oktobrī šajā apvidū fiksēta 2,9 magnitūdu zemestrīce.

Top komentāri

Trollis JT
T
Pelmenis izraisīs tādu vulkāna izvirdumu, ka Z-Korejas problēma atrisināsies pati no sevis.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits