Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Tusks aicina ES dalībvalstis vienoti risināt migrantu krīzi

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns, kura konservatīvajai valdībai pārmet pretimigrantu politiku, ceturtdien apsūdzēja Eiropas Savienības (ES) līderus nespējā kontrolēt milzīgo migrantu pieplūdumu un paziņoja, ka Eiropas lielākā bēgļu krīze kopš Dienvidslāvijas kara gadiem nav ES, bet Vācijas problēma. Savukārt ES Padomes prezidents Donalds Tusks aicinājis bloka dalībvalstis pārvarēt domstarpības jautājumā par patvēruma meklētāju uzņemšanu.

Viņš norādīja, ka atšķirīgā nostāja bloka dalībvalstīs Rietumeiropā un Austrumeiropā apgrūtina Briseles centienus risināt migrantu krīzi. "Daļa dalībvalstu prāto par migrācijas viļņa apvaldīšanu, ko simbolizē Ungārijas žogs [uz robežas ar Serbiju]," Tusku citē AFP. "Pārējās iestājas par solidaritāti un obligātajām migrantu sadales kvotām. Galvenais izaicinājums ir rast kopsaucēju."

Tusks mudināja pārējās bloka dalībvalstis uzņemt vismaz 100 tūkstošus patvēruma meklētāju no Itālijas, Grieķijas un Ungārijas. "Pieņemt lielāku skaitu bēgļu ir patiesas solidaritātes žests. Taisnīga 100 tūkstošu bēgļu sadale starp ES dalībvalstīm ir tas, kas mums pašlaik ir nepieciešams," viņš sacīja.

Paredzams, ka tas būs viens no ierosinājumiem jaunajā plānā migrantu krīzes risināšanai, ar ko 9. septembrī iepazīstinās Eiropas Komisija (EK). Plāns arī paredzēšot, ka dalībvalstis, kas atteiksies uzņemt patvēruma meklētājus, būs spiestas finansiāli palīdzēt dalībvalstīm, kuras to darīs, atsaucoties uz itāļu laikrakstu Corriere della Sera, vēsta ziņu aģentūra Bloomberg.

Savukārt izdevums The Financial Times raksta, ka jaunais EK plāns paredzēšot pat 160 tūkstošu patvēruma meklētāju pārvietošanu no ES dalībvalstīm, kas atrodas uz bloka ārējās robežas, uz pārējām dalībvalstīm. Plāns arī paredzēšot jaunas normas, kas liegšot pieprasīt patvērumu ES kandidātvalstu pilsoņiem. Saskaņā ar britu tabloīdā Daily Mail publicēto informāciju Latvijai tādā gadījumā būtu jāuzņem 2239 patvēruma meklētāji, Igaunijai - 3256, bet Lietuvai - 2146.

Grūti iedomāties, ka 28 ES dalībvalstis plānu vienprātīgi atbalstīs, jo jau jūnijā notikušajā ES dalībvalstu vadītāju samitā tika noraidīta EK iecere par obligātu 40 tūkstošu patvēruma meklētāju no Sīrijas un Eritrejas sadali, vienojoties par brīvprātīgu 32 tūkstošu patvēruma meklētāju uzņemšanu.

Piektdien Prāgā notiks Višegradas grupas valstu - Čehijas, Slovākijas, Ungārijas un Polijas - vadītāju tikšanās. Sagaidāms, ka četrotne noraidīs EK plānus, kas noteiks obligātu noteikta skaita patvēruma meklētāju sadali pa ES dalībvalstīm, ziņo portāls EUobserver.com.

Visu žurnālista Ulda Ķezbera rakstu Tusks aicina ES dalībvalstis vienoti risināt migrantu krīzi lasiet piektdienas, 4.septembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits