Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Var ievēlēt jauno prezidentu vai komisāru

Visticamāk, Rīgas domes vēlēšanu jūklis ar konfeti lietiem un sētmalēs salīmētām aizsargkrāsas uzlīmēm aizēnoja plakātus ar kailajām vistām, kas centās pārliecināt, ka eiroparlamentārieši strādā patērētāju labā. Vēl mazāk potenciālo vēlētāju pamanīja internetā izplatītos īpatņu — histērisku maniaku upuru un banku laupītāju — mudinājumus piedalīties sestdien Latvijā notiekošajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Sabiedriskās domas aptaujas rāda, ka ne tikai Latvijā, bet visā ES gaidāma zema vēlētāju aktivitāte.

Iespējams, papildu pamudinājums, daudzuprāt, bezjēdzīgajās vēlēšanās, var būt apziņa, ka tikusi nobruģēta jaunā Latvijas prezidenta vai premjera karjera. Šī sasaukuma laikā vairāki eiroparlamentārieši tikuši pie daudz ietekmīgākiem amatiem pašu mājās. Piemēram, Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess, Latvijas premjers Valdis Dombrovskis (JL) un Somijas ārlietu ministrs Aleksandrs Stubs. Iekšlietu ministra amatā stājās arī nīderlandiešu deputāts Kamiels Ērlings. Ne viens vien EP deputāta amata kandidāts no Latvijas ir minēts arī kā potenciālais komisāra amata kandidāts. Arī šis amats, kā parāda budžeta komisāres Daļas Grībauskaites pārliecinošā uzvara nesenajās Lietuvas prezidenta vēlēšanās, nodrošina sekmīgu tālāko politisko karjeru.

Tiesa, lai kādi argumenti tiktu lietoti, mēģinot pievilināt vēlētājus, ceturtdien notikušās EP vēlēšanas Nīderlandē liecina par zemu apmeklētību. Saskaņā ar neoficiālajiem vēlēšanu rezultātiem savas balsis atdevuši 36,5% balsstiesīgo vēlētāju. Iepriekšējās vēlēšanās gan šis skaitlis nebija īpaši lielāks — 39,1%. Politikas analītiķi jau iepriekš brīdinājuši, ka EP vēlēšanas daudzi var izmantot, lai sodītu savu valstu valdības — gan nepiedaloties vēlēšanās vispār, gan balsojot par opozīciju vai ekstrēmiem politiķiem. Tieši tā saskaņā ar neoficiālajiem vēlēšanu rezultātiem noticis Nīderlandē. Tur 16,9% vēlētāju balsu ieguvusi galēji labējā Brīvības partija.

Vēlēšanas visās ES dalībvalstīs notiek no ceturtdienas līdz svētdienai. Līdz svētdienas vēlam vakaram ir aizliegts izplatīt vēlēšanu rezultātus. Nīderlande izpelnījusies EK nosodījumu, jo neoficiālie rezultāti nonākuši atklātībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits