Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Ziemeļkoreja nodemonstrē muskuļus, veiksmīgi palaižot tāla darbības rādiusa raķeti

Starptautiskā sabiedrība trešdien nosodījusi Ziemeļkorejas veiksmīgo tāla rādiusa raķetes palaišanu, neskatoties uz lielvalstu brīdinājumiem to nedarīt. Analītiķi uzskata, ka tādējādi izolētās komunistiskās valsts nepilnu gadu valdījušais līderis Kims Čen Uns ir nošāvis divus zaķus. Pirmkārt, Phenjana ir nodemonstrējusi, ka tās rīcībā ir raķetes, kas ir spējīgas sasniegt Savienotās Valstis, liekot Rietumiem vēl nopietnāk attiekties pret ziemeļkorejiešu kodolprogrammu. Otrkārt, viņš Ziemeļkorejas komunistiskajai elitei ir apliecinājis, ka ir cienīgs būt par valsts līderi.

Ķīna neļaus sodīt

Ziemeļkorejas Komunistiskās partijas galvenais propagandas rupors televīzija trešdien pompozi vēstīja, ka ir veiksmīgi palaista trīspakāpju raķete, kurai ir izdevies nogādāt orbītā meteoroloģisko satelītu. «Mūsu UNHA - 3 satelīta otrā versija ir veiksmīgi palaista. Satelīts ir iegājis orbītā, kā plānots,» pārspīlēti svinīgi paziņoja televīzijas diktore, kurai mugurā bija tradicionālais ziemeļkorejiešu tērps.

Raķetes palaišana Ziemeļkorejas informācijas kanālos pasniegta kā viens no pierādījumiem Kimu dinastijas, kas valsti vada kopš tās nodibināšanas 1948. gadā, varenībai. «Laikā, kad visu valsti pārņēma milzīgas ilgas pēc Kima Čen Ira [pērn mirušais Ziemeļkorejas līderis], mūsu zinātnieki un tehniķi lieliski izpildīja viņa vēlējumu palaist zinātnisku un tehnoloģisku satelītu 2012. gadā, kad tiek atzīmēta prezidenta Kima Ir Sena [Ziemeļkorejas dibinātājs] simtā gadadiena,» paziņoja komunistiskās valsts oficiālā ziņu aģentūra KCNA.

Satelīta sekmīgo ievadīšanu orbītā apstiprināja arī Ziemeļamerikas Kosmosa aizsardzības pavēlniecība. «Sākotnējie novērojumi liecina, ka raķete nesa objektu, kas acīmredzot sasniedza orbītu,» teikts tās paziņojumā, ko citē BBC.

Dienvidkoreja, Japāna un ASV ir nosodījušas Phenjanas rīcību, nodēvējot to par provokāciju. Visas trīs valstis uzskata, ka raķetes palaišana bija iegansts, lai izmēģinātu tehnoloģiju, ko var izmantot tāla rādiusa ballistiskajām raķetēm, ko nākotnē varētu aprīkot ar kodolgalviņām. Tādējādi, uzskata sabiedrotās, Ziemeļkoreja ir pārkāpusi 2009. gadā pieņemto ANO rezolūciju, kas aizliedz Phenjanai veikt ballistisko raķešu izmēģinājumus.

Tokija aicināja Ziemeļkorejas rīcību apspriest ANO Drošības padomes ārkārtas sēdē, tomēr droši var prognozēt, ka pret komunistisko valsti neieviesīs sankcijas, jo veto tiesības izmantotu tās tuvākā sabiedrotā Ķīna, kas gan kritizēja Phenjanu par raķetes palaišanu.

Var kļūt par draudu

Domājams, ka Ziemeļkorejas raķetes palaišanas laiks nebija izvēlēts nejauši, jo tas notika dažas dienas pirms 17. decembra, kad tiks pieminēta Kima Čen Ira nāves pirmā gadadiena, un 19. decembrī paredzētajām Dienvidkorejas prezidenta vēlēšanām.

Ievērojamais notikums ir ļāvis nostiprināt gados jaunā Ziemeļkorejas vadītāja Kima Čen Una autoritāti. «Kims Čen Uns ir liels ieguvējs, jo raķetes veiksmīgā palaišana iecementē viņa pozīcijas un prestižu,» domā profesors Jans Mu Čins no Ziemeļkorejas pētījumu universitātes Seulā.

Raķetes sekmīgā palaišana kalpoja par pierādījumu Ziemeļkorejas nesenajiem paziņojumiem, ka tās rīcībā ir raķetes, kas var sasniegt ASV teritoriju. «To ir grūti noraidīt pēc tik sekmīgiem izmēģinājumiem kā šis,» uzskata Džeimss Šofs, kurš ir vecākais pētnieks Kārnegī Starptautiskajā miera fondā.

Tikmēr citi analītiķi aicina nepārvērtēt Phenjanas militārās iespējas, uzsverot, ka raķete, kas spēj pārvarēt lielus attālumus, nenozīmē draudus. Ziemeļkorejiešiem būšot nepieciešami milzīgi zinātniskie un finansiālie ieguldījumi, lai panāktu, ka raķetes ir precīzas. Milzu pūles prasīšot arī kodolieroču samazināšana līdz tādiem izmēriem, lai tos varētu novietot uz ballistiskās raķetes.

Tajā pašā laikā Ziemeļkorejas kaimiņiem un ASV esot jāsaprot, ka Phenjana nākotnē var kļūt par reālu draudu Klusā okeāna reģionam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits