Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ziemeļkoreja paziņo, ka tā sākusi ražot viedtālruņus

Ziemeļkoreja nākusi klajā ar paziņojumu, ka tā sākusi ražot viedtālruņus. Speciālisti gan pieļauj, ka jaunais viedtālrunis Arirang patiesībā izgatavots Ķīnā, nevis Ziemeļkorejā.

"Iespējams, viss viedtālrunis ražots Ķīnā un tas tikai tiek iepakots rūpnīcā, kuru apmeklēja [līderis] Kims Čenuns," spriež vietnes Tech In Asia eksperts Stīvens Milvards. Līdzīgu pārliecību pauduši arī citi eksperti.

Viedtālrunis nodēvēts par godu slavenai korejiešu tautasdziesmai. Tas demonstrēts aizvadītajā nedēļas nogalē, kad rūpnīcu apmeklējis komunistiskās valsts līderis.

Līderis iepazīstināts ar "Arirang tālruņa darbību, kvalitāti un komplektāciju", vēsta Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra. Daži analītiķi spriež, ka Phenjana šādi cenšas panākt, ka ziemeļkorejieši izmanto oficiāli apstiprināto tālruni, kuru iespējams pilnībā kontrolēt.

Lai gan piekļuve globālajam tīmeklim Ziemeļkorejā tikpat kā nepastāv, pēdējos gados uzlabojumi šajā jomā ir manāmi. 2008.gadā sadarbībā ar Ēģiptes telekomunikāciju uzņēmumu Orascom tika ieviesti mobilie tālruņi. Pēc Orascom datiem, šobrīd mobilo telefonu Ziemeļkorejā izmanto divi miljoni cilvēku. Savukārt 2002.gadā tika ieviests internets, un dažām valsts institūcijām pat ir sava mājaslapa.

Mobilo tālruņu lietotāji, kas izmanto vienīgās oficiālās telekomunikāciju kompānijas Koryolink pieslēgumu, var savstarpēji sazvanīties, taču nevar zvanīt ārpus valsts. Arī internets ir nogriezts no ārpasaules. Privilēģija piekļūt globālajam tīmeklim nodrošināta tikai elitei - aptuveni dažiem simtiem cilvēku. Tomēr Ķīnas pierobežā dzīvojošie ziemeļkorejieši, izmantojot kontrabandas ceļā no Ķīnas ievestos mobilos telefonus, var pieslēgties Ķīnas serveriem un veikt starptautiskos zvanus.

Tikmēr šā gada februārī kādā attēlā Kims Čenuns tika pamanīts ar viedtālruni, un eksperti steidza izteikt minējumus par Ziemeļkorejas līdera iecienīto modeli. Kā visticamākais variants tika atzīts Taivānā ražotais HTC telefons.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits