Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Ziemeļkorejas Strādnieku partija sanāks uz pirmo kongresu 36 gadu laikā

Ziemeļkorejas Strādnieku partija nākamgad maijā sanāks uz pirmo kongresu 36 gadu laikā, un tas būs vien septītais kongress kopš valsts valdošās un vienīgās partijas dibināšanas 1945.gadā, vēsta ārvalstu mediji.

Korejas Centrālā ziņu aģentūras (KCNA) citētejā paziņojumā par kongresu nav minēta programma, taču teikts, ka partijas kongress "nostiprinās tās līdera nozīmi". Tiek pieļauts, ka Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns šajā pasākumā varētu ziņot par kādām politiskām izmaiņām partijas darbā un vadībā, kā tas noticis iepriekšējos partijas kongresos.

Iepriekšējais Ziemeļkorejas Strādnieku partijas kongress notika 1980.gada oktobrī, kad to organizēja valsts dibinātājs un partijas līderis Kims Irsens - pašreizējā Ziemeļkorejas vadītāja Kima Čenuna vectēvs.

Jaušams, ka kongresa sasaukšana varētu būt saistāma ar Strādnieku partijas dibināšanas 70.gadadienu, ko oktobra sākumā Phenjanā atzīmēja ar plašu militāro parādi un svinībām.

Strādnieku partija sākotnēji uztverta kā klasisks komunistisks veidojums, kas vadījās pēc marksisma un ļeņinisma ideoloģijas, taču pēc Kima Irsena nāves 1994.gadā Kims Čenirs noteica, ka armijai ir augstāks statuss, tādēļ ietekme no partijas amatpersonām pārgāja ģenerāļu rokās.

Savukārt, kad Kims Čenuns pārņēma varu pēc sava tēva nāves 2011.gadā, partija atguva daļu no zaudētās varas, jo valsts vadītājs nomainīja vairākus ietekmīgus armijas komandierus un izveidoja savienības ar vairākām ietekmīgām partijas amatpersonām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits