Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Ziņo Klimovičs no Tbilisi: Saakašvili iesniegta prasība atkāpties, atbildi gaida rīt

Šodien mītiņa pie Gruzijas parlamenta, kurā tika prasīta prezidenta Mihaila Saakašvili atkāpšanās, lielākā daļa ir beigusies, lai gan noteikts skaits cilvēku te joprojām paliek. M.Saakašvili iesniegta prasība par atkāpšanos no amata, Dienai pastāstīja vien no redzamākajām opozīcijas līderem Nino Budžunadze. Viņa uzskata, ka ar prezidentu nav iespējams vienoties.

Piektdien opozīcijas mītiņš plkst. 15 atsāksies, tad arī tiekot gaidīta atbilde no prezidenta. Kā teica N.Budžunadze, nekādas citas prasības M.Saakašvili netiek izvirzītas, tikai viena - atkāpties no amata. Ja no valsts galvas nebūs nekādas atbildes, mītiņi turpināšoties. Cik ilgi - to laiks rādīšot, teica N.Burdžunadze.

Tagad daļa demonstrantu joprojām pulcējas pie pralamenta un sabiedriskās televīzijas ēkas.

N.Budžunadze pauda gandarījumu par brīvprātīgo demonstrantu lielo skaitu, kas bija ieradušies, neviena neorganizēti. Laukumā pie Gruzijas parlamenta bija sanākuši aptuveni pāris simti tūkstoši cilvēku.

Politologs Zurabs Garumidze Dienai teica, ka ir grūti prognozēt, kā viss norisināsies tālāk, taču viens ir skaidrs - prezidents brīvprātīgi neatkāpsies. «Jūs jau paši redzat, cik daudz cilvēku te ir atnākuši,» viņš teica. «Valstī ir ekonomiska bezcerība, zaudēti 20% teritorijas.»

Divdesmito gadadienu, kopš Tbilisi centrā padomju armijas desantnieki ar sapieru lāpstiņām izklīdināja demonstrantus, Gruzija sagaidīja ar politiskās opozīcijas apņemšanos panākt 2003.gada rožu revolūcijas līdera Mihaila Saakašvili atkāpšanos.

Šodien, kad daudzi gruzīni Rustaveli prospektā pie parlamenta piemin arī 1989.gada pavasarī bojāgājušos, apvienotā opozīcija nolēmusi sākt beztermiņa mītiņu. Politikā pieredzējušais Gruzijas Tradicionālistu partijas vadītājs Akakijs Asatiani, kurš piedalījās 1989.gada mītiņā, Dienai trešdien stāstīja par plašu jaunatnes slāņu lielo neapmierinātību ar situāciju valstī. Gruzijā varot sagaidīt jau piekto revolūciju pēdējo divdesmit gadu laikā.

Bijušais valsts vadītājs Eduards Ševardnadze jau mudinājis savu pēcteci sekot viņa piemēram pirms pieciem gadiem un atkāpties. "Ja es būtu viņa vietā, es atkāptos. Ja protesta akcijās piedalīsies 100 000 cilvēku un viņi pieprasīs Saakašvili atkāpšanos, manuprāt, prezidentam nevajadzētu pretoties tautas gribai," uzskata E.Ševardnadze.

Tomēr pagaidām M.Saakašvili nemaz nedomā par demisiju, jo viņa pilnvaru termiņš beidzas tikai 2013. gadā. Opozīcija apgalvo, ka Rietumu slavētais M.Saakašvili demokrātijas aizsegā izveidojis autoritāru režīmu, kura darbība ir pretrunā viņa solījumiem rožu revolūcijas laikā.


(papildināta visa ziņa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits