Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Likums un taisnīgums cer atgūt varu Polijā ar pirmstermiņa vēlēšanām

Polijas nacionālkonservatīvās partijas Likums un taisnīgums (PiS) līderis Jaroslavs Kačiņskis izdara spiedienu uz prezidentu Andžeju Dudu, lai tas izsludinātu ārkārtas vēlēšanas, kas dotu iespēju PiS atgriezties pie varas.

Polijas premjerministra Donalda Tuska valdība turpina tiesu sistēmas reformas, kuru mērķis ir kliedēt Briseles bažas par likuma varas ievērošanu Polijā. Taču Kačiņskis uzskata, ka valdošā vairākuma rīcība ir nelikumīga un prasa Dudas iejaukšanos.

"Mums ir ārkārtēja situācija, un konstitūcija praktiski vairs nav spēkā. Risinājums ir pārejas periods ar jaunu valdību un pēc tam vēlēšanas. Citādi lietas nevar atrisināt," sacīja Kačiņskis, piebilstot, ka tas ir vienkāršākais veids, kā atjaunot tiesiskumu.

PiS uzskata, ka jaunā valdība, kas nāca pie varas decembrī, jau ir paspējusi izjaukt demokrātisko kārtību valstī. Taču līdzīgus pārmetumus izvirzīja pašreizējā valdošā koalīcija, kad pie varas atradās PiS.

Lai varētu sarīkot ārkārtas vēlēšanas, Kačiņskis vēlas izmantot budžeta likumprojektu. Ja budžeta projekts netiktu iesniegts prezidentam, Duda, kurš bijušais PiS deputāts, varētu atlaist parlamentu. Taču valdība paspēja iesniegt budžetu.

Taču Kačiņskis uzskata, ka prezidentam budžets nav jāapstiprina, bet viņš var vērsties Konstitucionālajā tribunālā, kuru joprojām kontrolē PiS. Tad tiesa varētu atzīt budžetu par nekonstitucionālu, kas pavērtu ceļu parlamenta atlaišanai.

Duda gan apgalvo, ka negrasās izsludināt ārkārtas vēlēšanas. "Šādas iespējas vispār nav. Pat likumprojekta nodošana Konstitucionālajam tribunālam nenozīmē pirmstermiņa vēlēšanu izsludināšanu," sacīja prezidents.

Tusks apgalvo, ka negaida no prezidenta parlamenta atlaišanu, jo tas būtu neracionāli. Tomēr viņš neizslēdza, ka noteiktos apstākļos varētu izbeigt savas valdības pilnvaru termiņu, proti, ja valsts galva bloķētu budžeta stāšanos spēkā.

"Ja prezidents Duda pēc Kačiņska kunga pavēles mēģinās liegt cilvēkiem veikt maksājumus, tad, iespējams, es un mani koalīcijas partneri pieņemsim lēmumu nekavējoties saīsināt pilnvaru termiņu un izsludināt jaunas vēlēšanas," sacīja Tusks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits