Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Afgāņu tulkam Lietuvā piešķir bēgļa statusu

Bijušajam Lietuvas karavīru tulkam Afganistānā Abdulbasiram Jususi, kurš pirms mēneša kā patvēruma meklētājs pēc lūguma sociālas saziņas vietnēs tika pārvietots uz Lietuvu, piešķirts bēgļa statuss Lietuvā.

"Pēc rūpīgas pārbaudes un datu analīzes izrādījās, ka Abdulbasira sniegtā informācija ir pareiza, un mēs patiešām noskaidrojām, ka viņam draud briesmas. Tādēļ viņam piešķirts bēgļa statuss," trešdien aģentūrai BNS sacīja Lietuvas iekšlietu viceministrs Elvins Jankevičs.

Ar bēgļa statusu persona saņem arī pastāvīgās uzturēšanās Lietuvā atļauju.

Jususi apsveica Lietuvas Migrācijas departamenta lēmumu sniegt viņam starptautisko aizsardzību.

"Jā, vakar (otrdien) saņēmu lēmumu. Viss ir labi," Afganistānas pilsonis lietuviešu valodā trešdien sacīja aģentūrai BNS.

Viņš teica, ka lūgs uz Lietuvu pārvietot arī sievu un meitu, kas pašlaik atrodas Afganistānā.

"Es nezinu, kur tieši viņas dzīvo, neesmu ar viņām varējis sazināties desmit dienas, pašlaik viņas ir ārpus sakaru uztveršanas zonas. Situācija ir ļoti slikta, nav drošības, karš ir nepārtraukts," norādīja Jususi.

Viņš stāstīja, ka ģimene drošības apsvērumu dēļ nepārtraukti maina dzīvesvietu.

Afganistānas pilsonis norādīja, ka viņam nav prātā kāda īpaša Lietuvas pašvaldība, kurā viņš gribētu dzīvot, bet viņa prioritāte ir panākt ģimenes pārvietošanu uz Lietuvu.

Jususi Lietuvā ieradās aprīļa sākumā, un viņš joprojām dzīvo Bēgļu izmitināšanas centrā Ruklā. Vēlāk viņš tiks pārcelts uz kādu no Lietuvas pašvaldībām.

Marta beigās vietnē YouTube tika publicēts ierakstu no bēgļu nometnes Grieķijā. Tajā bijušais Lietuvas karavīru tulks Afganistānā Jususi lietuviešu valodā lūdza patvērumu valstī. Medijos un sociālajos tīklos izplatītais aicinājums izraisīja ātru Lietuvas valdības reakciju - nedēļu vēlāk viņš tika nogādāts Lietuvā.

Afganistānas pilsonis video teica, ka viņam patīk Lietuva un viņš vēlas dzīvot šajā valstī, un ka viņš iemācījies lietuviešu valodu laikā, kad strādāja ar Lietuvas karavīriem Gouras (Goras) provincē.

2005.-2013.gadā Lietuva vadīja Gouras provinces atjaunošanas vienību. Lietuvas karavīri dalību NATO vadītajā Starptautisko Drošības atbalsta spēku (ISAF) misijā noslēdza 2014.gada beigās, pirms tam atbildību par drošību pakāpeniski nododot vietējo spēku rokās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits