Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Ar nepacietību gaidīto uzrunu par Lielbritānijas attiecībām ar ES Kemerons teiks piektdien

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons piektdien Nīderlandē uzstāsies ar ilgi gaidīto uzrunu par Lielbritānijas turpmākajām attiecībām ar Eiropas Savienību (ES). "Premjerministrs piektdien, 18.janvārī, Nīderlandē uzstāsies ar uzrunu par ES nākotni un Lielbritānijas attiecībām ar ES," pirmdien apliecināja Dauningstrītas pārstāvis.

Apmeklējot Nīderlandi, Kemerons tiksies arī ar savu nīderlandiešu kolēģi Marku Ruti. Tomēr Rute, visticamāk, neapmeklēs Kemerona uzrunu. To klausīsies uzņēmēji un diplomāti, atklāja Kemerona pārstāvji. Sagaidāms, ka savā runā Kemerons pieprasīs noteiktu pilnvaru atgūšanu no Briseles un rosinās rīkot referendumu par jaunām Lielbritānijas un ES attiecībām. Kā liecina otrdien laikraksta "The Times" rīcībā esošā neoficiālā informācija, šis referendums varētu tikt rīkots 2018.gadā.

Kā žurnālistiem skaidroja Kemerona pārstāvis, "premjerministrs vēlas izklāstīt savu redzējumu par Eiropas Savienības nākotni, par to, kā tai būtu jāattīstās, un kā būtu jāattīstās Lielbritānijas attiecībām ar ES." "Manuprāt, uzstāšanās ar uzrunu Eiropas Savienības dibinātājvalstī, valstī, kam, līdzīgi kā Lielbritānijai, ir liela loma globālajā tirdzniecībā un ievērojama vēsture, ir pilnībā atbilstoša," piebilda Lielbritānijas premjerministra pārstāvis. "Viņš (Kemerons) to uzskata par svarīgu iespēju izklāstīt savus uzskatus par to, ka palikšana ES ir Lielbritānijas nacionālajās interesēs, tiesa gan izmanot šīs attiecības."

Kemerons pēdējā laikā izjūt aizvien lielāku spiedienu no eiroskeptiķiem paša pārstāvētajā Konservatīvajā partijā, un sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka Lielbritānijā spēkā pieņemamas negatīva attieksme pret ES. ASV, Vācija un citi Lielbritānijas sabiedrotie aicinājuši Kemeronu nepieļaut valsts izstāšanos no ES, bažījoties, ka tas varētu būt smags trieciens Eiropas valstu saimei.

Ar nepacietību gaidītā Kemerona runa vairākkārt tikusi pārcelta, medijiem izsakot pieņēmumu, ka tas saistīts ar Kemerona nostājas maiņu. Uzruna, ar kuru Kemerons piektdien uzstāsies Amsterdamā, sākotnēji bija iecerēta pirms 2012.gada Ziemassvētkiem, bet pēcāk Lielbritānijas premjerministrs solīja, ka tā gaidāma janvāra vidū. Vēlāk tika uzskatīts, ka Kemerona runa iecerēta 22.janvārī, tomēr tā atkārtoti tika pārcelta. Neoficiāla informācija liecina, ka tas tika darīts ar nolūku, lai runa neizskanētu vienā laikā ar todien paredzētajiem pasākumiem par godu 50.gadadienai kopš Francijas un Vācijas izlīgumam pēc Otrā pasaules kara.

Jau vēstīts, ka Kemerons pirmdien noliedza pieņēmumus, ka viņš "šantažētu" savus Eiropas partnerus ar draudiem, ka Apvienotā Karaliste izstāsies no ES, ja viņš nepanāks savu sarunās par varas pilnvaru pārdali. Premjers sacīja - viņš jūtas "pārliecināts", ka panāks gribētās izmaiņas. "Es nevienu nešantažēju," intervijā raidsabiedrības BBC radio sacīja Kemerons. "Lielbritānijai, tieši tāpat kā jebkurai Eiropas valstij, ir nenoliedzamas tiesības teikt - mēs esam šī kluba biedri, mēs esam prominenti biedri, un lai būtu šī kluba biedri, mēs maksājam lielu rēķinu," skaidroja premjers. "Mums nenoliedzami ir tiesības izteikt spriedumus par to, kam ir jāmainās."

Pagājušajā nedēļā Lielbritānijas finanšu ministrs Džordžs Osborns - tuvs Kemerona sabiedrotais - vācu laikrakstam skaidroja - "lai mēs paliktu Eiropas Savienībā, ES ir jāmainās". Šie spriedumi izraisīja vācu likumdevēju pārmetumus par Lielbritānijas šantāžu.

Kemerons tomēr uzsvēra, ka viņš joprojām atbalsta Lielbritānijas dalību 27 valstu savienībā. "Man nešķiet, ka tas būtu mūsu interesēs - pamest ES," sacīja premjers. "Vai Lielbritānija sabruktu, ja mēs pamestu ES? Nē. Protams, nē. Mēs varētu izvēlēties atšķirīgu ceļu. Jautājums ir - vai tas ir mūsu nacionālajās interesēs." Tomēr Kemerons arī norādīja, ka nav apmierināts ar pašreizējo attiecību modeli, un atzina, ka britu sabiedrība ir arvien neapmierinātāka ar to, ka tā tiek atstāta ārpus debatēm".

Viņš norādīja, ka vēlas "jaunu noregulējumu un tad jaunu apstiprinājumu šim noregulējumam". Tomēr referendums par izstāšanos vai palikšanu ES būtu "neīsta izvēle", skaidroja Kemerons. "Patlaban ir daudz cilvēku kas saka - es vēlos būt Eiropā, bet es neesmu apmierināts ar katru šo attiecību aspektu, tāpēc es vēlos to mainīt. Tāda ir mana pārliecība," sacīja premjers. "Es uzskatu, ka referendums par palikšanu vai izstāšanos ir neīsta izvēle."

Tiesa gan, no atbildes uz jautājumu par to, vai referendums par palikšanu ES varētu būt tālākā perspektīvā, viņš izvairījās. "Es esmu pārliecināts, ka mēs panāksim izmaiņas, kuras mēs vēlamies. Mums būs jauns noregulējums un tad mēs to britu tautai liksim priekšā ļoti tiešā veidā," solīja Kemerons.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits