Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

ASV prezidents mudina uzņemt Turciju ES; Sarkozī saka "nē"

ASV prezidents Baraks Obama svētdien mudināja uzņemt Turciju Eiropas Savienībā (ES), taču Francijas prezidents Nikolā Sarkozī šo soli nekavējoties noraidīja, raksta Reuters.

Šīs domstarpības bija viena no retajām ārējām pazīmēm, kas liecina par viedokļu atšķirību ES-ASV samitā. Tas tika organizēts, lai atjaunotu transatlantiskās saites, kas bija saspringtas Džordža Buša administrācijas laikā un ko abas puses vēlas uzlabot, norāda Reuters.

"ASV un Eiropai jāuztver musulmaņi kā draugi, kaimiņi un partneri cīņā pret netaisnību, neiecietību un vardarbību, veidojot attiecības, kas balstās abpusējā cieņā un abpusējās interesēs," B.Obama teica samitā.

Virzība pretī Turcijas dalībai ES būtu nozīmīgs signāls, ka ES atbalsta šādu uzdevumu, ES līderiem teicis ASV prezidents.

Turcija ilgstoši mēģina pievienoties ES valstu blokam, taču tam ir pretestība tādās valstīs kā Vācija un Francija, norāda Reuters.

N.Sarkozī norādījis, ka lēmums par Turcijas pievienošanos ir jāpieņem ES dalībvalstīm, kā arī atgādinājis par saviem iebildumiem. "Es vienmēr esmu iebildis pret šo iestāšanos. Es joprojām uzskatu un domāju, ka varu teikt: liels skaits dalībvalstu piekrīt Francijas pozīcijai," norādījis N.Sarkozī.

"Turcija ir lieliska valsts, Eiropas un ASV sabiedrotais. Tā arī turpmāk būs kā priviliģētais partneris. Mana pozīcija nav mainījusies un tā nemainīsies," teica Francijas prezidents.

Turcijas iestāšanās sarunās dominē bažas par cilvēktiesībām, progresa trūkumu reformās, kā arī ilgstošajām domstarpībām ar ES dalībvalsti Kipru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits