Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Beļģijas policija nošāvusi Briselē apšaudi sarīkojušo teroristu

Beļģijas policija otrdienas rītā nošāvusi vīrieti, kurš Briselē pirmdienas vakarā nošāva divus Zviedrijas pilsoņus un vēl vienu cilvēku ievainoja, ziņo vietējie mediji.

Policisti atklāja uguni, nošaujot vīrieti kafejnīcā Briseles Šērbēkas rajonā.

Kā paziņoja Beļģijas iekšlietu ministre Annelīsa Verlindena, nošautā persona, visticamāk, bija aizdomās turamais. Pie viņa atrastais automātiskais ierocis ir tas pats, kas tika izmantots pirmdienas uzbrukumā.

Beļģijas premjerministrs Aleksanders de Kro preses konferencē otrdienas rītā pavēstīja, ka pirmdienas uzbrukums bija terorakts.

"Vakar trīs cilvēki devās uz pasākumu, kam vajadzēja būt brīnišķīgiem futbola svētkiem. Divi no viņiem zaudēja dzīvību brutālā teroraktā," sacīja premjers.

"Uzbrucēji konkrēti vērsās pret zviedru līdzjutējiem", kas bija Briselē, lai apmeklētu Beļģijas un Zviedrijas komandu futbola maču, sacīja premjers.

Beļģijas tieslietu ministrs Vinsents van Kvikenborns paziņoja, ka aizdomās turamais bija zināms varasiestādēm.

Van Kvikenborns apstiprināja, ka aizdomās turētais ir 45 gadus vecs tunisietis, kurš 2019.gada novembrī Beļģijā bija iesniedzis patvēruma pieteikumu.

Aizdomās turētais bija nonācis policijas redzeslokā saistībā ar cilvēku tirdzniecību, nelegālu uzturēšanos un valsts drošības apdraudēšanu, sacīja ministrs.

2016.gada jūlijā no ārvalstu policijas aģentūras tika saņemta neapstiprināta informācija, ka šim vīrietim ir islāmistu profils un viņš vēlas doties uz konflikta zonu, lai pievienotos džihādam, sacīja van Kvikenborns, piebilstot, ka pārbaudes nebija devušas rezultātu. "Papildus tam, ciktāl mūsu dienestiem ir zināms, nebija nekādu konkrētu pierādījumu par radikalizāciju," paziņoja ministrs.

Beļģijas valsts sekretāre patvēruma un migrācijas lietās Nikole de Mūra pavēstīja, ka vīrietis 2019.gada novembrī iesniedza patvēruma pieteikumu un pēc gada tas tika noraidīts. Viņš tika oficiāli svītrots no valsts reģistra 2021.gada februārī, un kopš tā laika viņa atrašanās vietu nevarēja noteikt, lai viņu deportētu, sacīja de Mūra.

Pēc apšaudes Briselē Beļģijas Draudu analīzes koordinācijas vienība draudu līmeni galvaspilsētā paaugstinājusi līdz ceturtajai atzīmei, un tas nozīmē, ka draudi ir ļoti nopietni un akūti.

Briselē būs palielināta policijas klātbūtne. Pastiprināti drošības pasākumi tiks īstenoti potenciāli lielākiem draudiem pakļautām vietām, īpaši tām, kas ir saistītas ar zviedru kopienu. Citviet valstī tiks veiktas pastiprinātas pārbaudes.

Jau ziņots, ka apšaudē Briselē pirmdienas vakarā tika nogalināti divi Zviedrijas pilsoņi, bet šāvējs no notikuma vietas aizbēga.

Šāvējs bija tērpies oranžā atstarojošā vestē un raidīja vairākus šāvienus ar automātisko šauteni. Sociālās saziņas vietnēs tika izplatīts videoieraksts, kurā par slepkavību atbildību uzņemas kāds arābu valodā runājošs vīrietis.

Uzbrukums notika Briseles ziemeļdaļā piecu kilometru attālumā no Karaļa Boduēna stadiona, kur vairāk nekā 35 000 līdzjutēju skatījās Beļģijas-Zviedrijas futbolmaču. Spēle pēc apšaudes tika pārtraukta.

papildināta visa ziņa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits