Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Bijušās Lietuvas premjerministres Prunskienes partija sadarbosies ar Vienoto Krieviju

Bijušās Lietuvas premjerministres Kazimiras Prunskienes vadītā Lietuvas tautas partija (LLP) aizvadītajā piektdienā parakstījusi sadarbības līgumu ar Krievijas premjerministra Vladimira Putina partiju "Vienotā Krievija". Par to pirmdien medijus informējusi pati partijas līdere.

Pati Prunskiene nedēļas nogalē piedalījās Maskavā notikušajā "Vienotā Krievija" kongresā, kurā viņu ielūdzis šīs partijas Augstākās padomes vadītājs Boriss Grizlovs.

Pēc viņas teiktā, abu partiju līgumā paredzēts nostiprināt "labas kaimiņattiecības un daudzveidīgu sadarbību starp Lietuvas Republiku un Krievijas Federāciju, attīstīt un padziļināt kontaktus starp valstīm".

Partijas apņēmušās dalīties informācijā par situāciju abās valstīs, kā arī savā pieredzē dažādās jomās, regulāri apmainīties dažādu līmeņu delegācijām un rīkot ekspertu tikšanās.

Prunskiene piebildusi, ka sadarbības līgumus partija iecerējusi parakstīt arī ar Kazahstānas valdošo partiju "Nur Otan", Grieķijas partiju "Jaunā demokrātija" un Igaunijas Centra partiju. Turklāt Lietuvu pēc LLP ielūguma gatavojas apmeklēt Kazahstānas prezidenta Nursultana Nazarbajeva pirmais vietnieks Nurlans Nigmatuļins ar delegāciju, lai pārrunātu iespējas sekmēt ekonomiskos sakarus starp abām valstīm.

Kā izteikusies politiķe, uz Krieviju viņa tiek uzaicināta tik bieži tādēļ, ka viņai nepiemītot rusofobija, ar ko tik bieži nākoties saskarties Lietuvas politikā. Krievijā un Kazahstānā viņas viedoklis laikrakstu pirmajās lappusēs tiekot publicēts biežāk nekā Lietuvā.

Vienlaikus viņa piebildusi, ka viesojas ne tikai Krievijā un ir lasījusi referātus gan Austrijā, gan Šveicē, gan Vācijas Bundestāga rīkotā konferencē, taču tieši par viņas Maskavas vizītēm mediji nez kādēļ interesējoties visvairāk.

Prunskiene uzskata, ka citi Lietuvas politiķi vienkārši baidoties skaļi paust savu viedokli un atklāti runāt par to, cik Lietuvai ir svarīga Krievija, kas gan Lietuvas eksporta, gan importa apjoma ziņā ieņem pirmo vietu.

Kā apgalvojusi bijusī premjere, viņas uzskati nav prokrieviski, bet prolietuviski - "izprotot nacionālās intereses un neraugoties uz uzbrukumiem, darīt to, kas ir izdevīgi Lietuvai - gan Rietumu, gan Austrumu virzienā".

Viņa arī norādījusi, ka Lietuvas tautas partija, kas šobrīd Seimā nav pārstāvēta, gatavojas piedalīties nākamgad paredzētajās parlamenta vēlēšanās un par iespējamo sadarbību apspriežas "gan ar partijām, gan neatkarīgām personām".

Savukārt runājot par "Vienotās Krievijas" priekšvēlēšanu programmu, Prunskiene to raksturojusi "gan kā sociālā ziņā pievilcīgu, gan pārliecinoši argumentētu".

2010.gadā dibinātā Lietuva tautas partija, kuras pasākumos allaž piedalās ietekmīgi viesi no Maskavas, par plāniem noslēgt sadarbības līgumu ar "Vienoto Krieviju" runājusi jau sen.

Kā šos nodomus pirms gada vērtēja Viļņas universitātes profesors Vītauts Daujotis, viņam šī sadarbība šķiet loģisks visas agrākās Prunskienes politiskās karjeras turpinājums. "Viņa rīkojas muļķīgi, tomēr loģiski," izteicies eksperts.

Viņaprāt, Lietuvā ir ne mazums cilvēku, kurus varētu dēvēt par "lietuviski runājošiem krieviem", - cilvēku, uz kuriem atstāj iespaidu Krievijas premjera Vladimira Putina "stingrais vadības stils". "Pagurušiem cilvēkiem patīk, kā Putins ar stingru roku darbojas Krievijā, bet Prunskiene steidz izmantot situāciju, jo grib kaut kā ieķepuroties atpakaļ politikā," tobrīd sacīja Daujotis.

Savukārt kādreizējais Prunskienes vadītā pirmā ministru kabineta vicepremjers, filozofs Romualds Ozols Prunskienes rīcību vērtēja kā "vismaz tuvredzīgu", pieļaujot iespēju, ka vienlaikus "tajā slēpjas kaut kas vairāk".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Toyota atsakās no olimpisko spēļu sponsorēšanas

Japānas autobūves kompānija "Toyota" atteikusies no olimpisko spēļu sponsorēšanas, kā iemeslu minot to, ka spēles kļuvušas "arvien politiskākas" un sportisti tajās paliek otrajā...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits