Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Eiropa sūdzas par Obamas uzmanības trūkumu

2008. gada vasarā savas priekšvēlēšanu kampaņas laikā Baraks Obama Vācijas galvaspilsētā Berlīnē teica runu, kuru klātienē noraudzījās simt tūkstoši cilvēku. Vēl neievēlētais ASV prezidents vairākiem miljoniem eiropiešu bija devis cerību, ka tieši viņš atjaunos vienotību ar Eiropu, kas tika iedragāta Džordža V.

Buša valdīšanas laikā.Tomēr nepilnus divus gadus pēc B. Obamas stāšanās amatā ASV un Eiropas attiecības ir kļuvušas tik atturīgas kā nekad agrāk. Vieni teic, ka tas saistīts ar Baltā nama saimnieka aizņemtību ASV iekšpolitisko problēmu risināšanā, otri - ka viņš tiecas veidot ciešāku sadarbību ar Āziju, bet vēl citi - ka Baltais nams vēlas, lai Eiropa kļūtu patstāvīgāka savos lēmumos par reģiona drošību.Šonedēļ publiskotas aptaujas rezultāti liecina, ka B. Obamas popularitāte Eiropā joprojām ir augsta, tomēr tā sākusi sarukt. Pērn ASV prezidenta politiku atbalstīja 83% eiropiešu, šogad - 78%, informē Reuters.Analītiķi uzskata, ka ir divi iemesli, kādēļ transatlantiskās attiecības pašlaik piedzīvo krīzi. Pirmkārt, ASV un ES vēsās attiecības esot saistītas ar mūsdienu globālajām norisēm un varas centru pārbīdi, kā dēļ abas puses meklē jaunus politiskos un ekonomiskos sabiedrotos. Otrkārt, ASV un ES nespēj vienoties, kas darāms, lai vēlreiz nepiedzīvotu pasaules finanšu krīzi. Vašingtona jau no krīzes pirmsākumiem uzskata, ka ekonomikas atkopšanai nepieciešama jaunu līdzekļu injekcija, bet Eiropa uzstāj uz budžeta apcirpšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASIET VAIRĀK LAIKRAKSTĀ DIENA:

Eiropa sūdzas par Obamas uzmanības trūkumu

VIEDOKĻI: ASV nav citas izvēles, kā vien līdzdarboties Eiropas drošībā > Obama pasauli vairāk redz ziemeļu un dienvidu dalījumā > Attiecības kā sliktu žestu valoda > Eiropu uzskata par atrisinātu problēmu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits