Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

EK rosina tiešsaistē pārbaudīt ceļotājus, kuri ES ierodas bez vīzas

Ārvalstu ceļotājiem, kuri Eiropas Savienībā (ES) drīkst iebraukt bez vīzas, turpmāk tiešsaistē būs jāiziet drošības pārbaude, par ko būs jāmaksā piecus eiro liela nodeva, paredz vēl neapstiprinātā Eiropas Komisijas (EK) iecere.

Gaidāms, ka EK šo plānu atbalstīs trešdien. Pēc tam tas tiks nosūtīts apstiprināšanai Eiropas Parlamentā un dalībvalstīs.

Jaunā sistēma dažādās ES drošības un noziedzības datubāzēs ļaus pārbaudīt personas identifikācijas dokumentus un uzturēšanās detaļas.

Pēc teroristu grupējuma "Islāma valsts" Beļģijā un Francijā sarīkotajiem teroraktiem un haotiskā nelegālo imigrantu pieplūduma EK cer, ka jaunie noteikumi liegs iespēju ES teritorijā ierasties kaujiniekiem, noziedzniekiem un iespējamiem nelegāliem imigrantiem.

Rosinātie noteikumi attiektos uz 60 valstīm, kuru pilsoņi Šengenas zonā drīkst ierasties bez vīzas. Šo valstu vidū ir ASV, Japāna, un starp tām varētu būt arī Lielbritānija, kas gan ir atkarīgs no vienošanās, ko tā panāks, izstājoties no ES.

Plāns paredz, ka tas tiks finansēts no pieteikuma maksas. EK lēš, ka jaunās sistēmas izveidošanas izmaksas būs 200 miljoni eiro, bet tās uzturēšana gadā izmaksās 85 miljonus eiro.

Rosinātais plāns ļautu mazināt eiropiešu bažas par bezvīzu režīma iespējamu ieviešanu ar Turciju un Ukrainu, un tas nekavējoties attiektos uz Albāniju un Serbiju.

Tā sauktā Eiropas Ceļošanas informācijas un atļauju sistēma (ETIAS) minūšu laikā ļaus vairumam ceļotāju saņemt atļauju piecu gadu laikā vairākkārt ierasties ES.

ES amatpersonas cer, ka jaunā sistēma pēc apstiprināšanas varētu sākt darboties nākamās desmitgades sākumā.

Citas valstis ir ieviesušas līdzīgas sistēmas. ASV sistēma ESTA dod iespēju ierasties valsts teritorijā divus gadus. Šī sistēma ceļotājiem izmaksā 14 ASV dolārus (13 eiro). Kanādas sistēma eTA, kas ļauj valsts teritorijā iebraukt piecus gadus, ceļotājiem izmaksā septiņus Kanādas dolārus (4,8 eiro). Japāna savukārt neprasa maksu no tūristiem, kas nāk no valstīm, ar kurām Japānai ir noslēgts bezvīzu režīms.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits