Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

EP noraida sarunu sākšanu par autortiesību noteikumu direktīvu

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti ceturtdien noraidīja pilnvaru projektu, kas atbildīgajai EP komitejai ļautu uzsākt sarunas ar dalībvalstu ministriem par autortiesību noteikumu atjaunināšanu, kas varētu būtiski ietekmēt arī radošā satura izplatīšanu internetā, portālam Diena.lv pavēstīja EP preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota.

Portāls Diena.lv jau trešdienas vēstīja, ka trešdienas rītā gan latviešu valodā pieejamajā Vikipēdijā, gan citu eiropiešu valodu interneta enciklopēdijās bija publicēts paziņojums, kurā lietotāji tika brīdināti par direktīvas potenciālajiem riskiem. "2018. gada 5. jūlijā Eiropas Parlamentā notiks balsojums, vai turpināt virzīt autortiesību direktīvas piedāvājumu, kurš, ja tiks apstiprināts, ievērojami kaitēs Interneta brīvībai," teikts paziņojumā. 

Iespējams, ka, pateicoties interneta vietņu un lietotāju aktivitātēm, deputāti pagaidām lēmuši atlikt autortiesību pārskatīšanu. Kritiķi norādīja, ka piedāvātie grozījumi varētu būtiski, negatīvi ietekmēt interneta platformas, kā arī potenciāli pat ierobežot lietotāju iespējas dalīties ar mēmiem (interneta jokiem, memes - no angļu valodas).

Pret autortiesību direktīvu balsoja 318 deputāti, to atbalstīja 278, bet 31 balsojumā atturējās.Tas nozīmē, ka septembra plenārsēdē EP diskutēs un balsos par grozījumiem Parlamenta pozīcijā.

"Diemžēl deputātu vairākums neatbalstīja manu un Juridisko jautājumu komitejas nostāju, taču tā ir daļa no demokrātiskā procesa. Mēs pie šī jautājuma atgriezīsimies septembrī, kad mēģināsim kliedēt cilvēku bažas, vienlaikus pielāgojot autortiesību noteikumus digitālā laikmeta prasībām," pēc balsojuma sacīja EP deputāts Aksels Voss.

Saskaņā ar EP reglamentu vismaz 10% deputātu (76) var iebilst pret komitejas apstiprināto sarunu mandātu un pieprasīt balsojumu plenārsēdē. Šajā gadījumā tika savākts nepieciešamais skaits deputātu parakstu.

Vairāk par direktīvas potenciālajiem riskiem, kurus saskatījuši kritiķi, lasiet šeit: EP virzītā direktīva varētu apdraudēt pat dalīšanos ar jokiem internetā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskavā atceļ "nemirstīgā pulka" gājienu

Maskavā drošības apsvērumu dēļ rīkotāji atcēluši 9.maijā plānoto "nemirstīgā pulka" gājienu, kas daudzviet Krievijā ticis rīkots Otrā pasaules kara dalībnieku piemiņai, otrdien pavēstīja am...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits