Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Francija aicina domāt par militāra spēka pielietošanu Sīrijā

Francijas valdība paziņojusi, ka ANO Drošības Padomei ir jādomā par spēka izmantošanas iespēju, lai iedibinātu mieru Sīrijā, ja oficiālā Damaska nepildīs pašas nesen atbalstīto konflikta mierīgas noregulēšanas plānu. „Mēs nevaram ļaut Damaskai mūs piemānīt,” Francijas ārlietu ministra Alana Žipē teikto citē BBC News.

Vardarbības pārtraukšanas Sīrijā plāns, kuru izstrādāja ANO un Arābu Līgas valstu īpašais sūtnis, bijušais ANO ģenerālsekretārs Kofi Annans, formāli stājās spēkā 12. aprīlī. Tomēr opozīcijas pārstāvji un cilvēktiesību aizstāvji ziņo, ka Damaska nepilda miera plāna nosacījumus, tajā skaitā neizved smago militāro tehniku no Sīrijas pilsētu ielām un turpina apšaudīt opozīcijas piekritējus.

ANO Drošības Padome ir piekritusi nosūtīt uz Sīriju no 300 neapbruņotiem novērotājiem sastāvošu delegāciju, kura kontrolēs pamiera nosacījumu izpildi. Pašlaik valstī jau strādā neliela novērotāju misija.

A. Žipē piekrita nepieciešamībai pēc iespējas ātrāk nosūtīt novērotājus uz Sīriju, tomēr vienlaikus uzsvēra, ka ja miera plāns cietīs neveiksmi, „mums nāksies pāriet pie jauna posma, kura laikā šīs traģēdijas pārtraukšanai būs vajadzīga rezolūcija, kas atļauj spēka pielietošanu”.

Tajā pašā laikā nav šaubu, ka mēģinājums pieņemt šādu rezolūciju neizbēgami saskarsies ar Krievijas un Ķīnas veto, kuras vairākkārt izteikušās pret spēka izmantošanu Sīrijā un „Lībijas scenārija” atkārtošanos.

Francijas ārlietu ministra izteikumi liecina, ka Parīze vairāk neuzskata K. Annana miera plānu par adekvātu un ir gatava ieņemt agresīvāku pozīciju, tomēr eksperti norāda, ka vismaz šobrīd šādai pieejai nav nekādu izredžu uz panākumiem, galvenokārt tādēļ, ka Krievija un Ķīna turpina iebilst pret jebkādiem pasākumiem, kuri var izskatīties kā ārēja iejaukšanās situācijā.

Piemēram, Krievija ir pilnībā atbalstījusi K.Annana plānu, un tas padara vēl mazāk ticamu Maskavas nostājas maiņu. Bez tam arī citas ANO Drošības Padomes dalībvalstis uzskata, ka miera plāna īstenošanai nepieciešams ilgāks laiks.

Tās principā piekrīt K. Annana viedoklim, ka situāciju var mainīt, pakāpeniski izvietojot konfliktu pārņemtajās pilsētās pastāvīgos ANO novērotājus, kā arī norāda, ka, piemēram, Homsā jau ir vērojamas pozitīvas pārmaiņās.

Tāpat K. Annana miera plāns ir vienīgais dokuments attiecībā uz Sīriju, kuru atbalstījusi ANO Drošības Padome, un eksperti uzskata, ka padomes dalībvalstis neoficiāli vienojušās, ka tieši K. Annanam, nevis Francijas vai kādas citas valsts valdībai būs jānovērtē plāna panākumus vai neveiksmes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits