Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Francijā likvidē imigrantu nometni, iemītnieki aizbēg

Nelegālie imigranti Lamanša piekrastē mitinājās teltīs un kartona būdās

Izmisuma kliedzieni, asaras un sadursmes ar protestantiem pavadīja franču policistus, kuri otrdienas rītā ieradās evakuēt nelegālo imigrantu izveidotu nometni Kalē pilsētā valsts ziemeļos. Francijas valdība pagājušajā nedēļā izdeva rīkojumu iznīcināt Lamanša krastā izveidoto, no kartona būdām un teltīm sastāvošo apmetni, jo amatpersonas uzskatīja, ka tā kalpo par patvēruma vietu cilvēku kontrabandistiem un kļuvusi par slēgto zonu vietējiem iedzīvotājiem.

Ātra operācija

"Džungļi (tā bija iesaukta nometne) ir mūsu mājas. Lūdzu, neiznīciniet tās," vēstīja viens no daudzajiem uzrakstiem, kas rīta agrumā sagaidīja apmetnē ieradušos policijas specvienības darbiniekus. Kad likumsargi devās iekšā nometnes teritorijā, tur dzīvojošie migranti izveidoja apli, kuru aplenca kreisi noskaņoti protestētāji.

Lai gan aktīvisti centās pretoties, labi sagatavotie policisti viņu izveidoto ķēdi izjauca. "Nē robežām, nē deportācijai!" sauca viens no protestētājiem. "Aizvediet viņu uz iecirkni, viņš krīt man uz nerviem," pavēlēja operācijas vadītājs, norādot uz iekarsušo bēgļu aizstāvi. Nometnes iemītnieki bez ierunām padevās likumsargiem un devās viņiem līdzi. Daudzi izplūda asarās un lūdza viņus atbrīvot.

Pēc pusotru stundu ilgušās "džungļu" atbrīvošanas operācijas teritorijā ieradās buldozeri, kas sāka nolīdzināt teltis un būdas. Policija paziņoja, ka aizturējusi 278 imigrantus. 146 no tiem bija pieaugušie, bet 132 apgalvoja, ka ir nepilngadīgi. Viņu vidū nebija nevienas sievietes. Francijas valdība solījusi, ka visām aizturētajām personām būs iespēja lūgt patvērumu, vēsta The Times.

Daudzi no aptuveni tūkstoš apmetnes iedzīvotājiem zināja par gaidāmo policijas ierašanos, tādēļ jau laikus devās prom. Viņi, visticamāk, devušies uz citām mazākām apmetnēm Kalē apkaimē.

Briti apmierināti

"Džungļi" sāka veidoties pēc tam, kad 2002.gadā netālu no Kalē esošajā Sangatē pilsētiņā tika slēgts Sarkanā Krusta bēgļu centrs, kuru briti uzskatīja par magnētu, kas pievilina nelegālos imigrantus, kuri vēlētos šķērsot Lamanšu.

"Džungļos" mitinājās pārsvarā bēgļi no Afganistānas, kuri to izmantoja par tranzīta punktu, lai nokļūtu Lielbritānijā. Tādēļ Francijas valdības soli atbalstījis Lielbritānijas iekšlietu ministrs Alans Džonsons, kurš uzskata, ka Kalē nometnes iznīcināšana samazinās nelegālo imigrantu skaitu un ierobežos cilvēku kontrabandu. Viņš piebilda, ka pagājušajā gadā 28 tūkstoši cilvēku caur Eirotuneli vai kuģos pa Lamanša kanālu mēģinājuši nelegāli nokļūt Lielbritānijā, raksta AFP. A.Džonsons pieļāva, ka viņa valsts varētu uzņemt daļu no Kalē apmetnes iemītniekiem (pārsvarā bērnus), ja viņiem Lielbritānijā mitinās radinieki.

Francijas imigrantu tiesību aizstāvji uzskata, ka varasiestāžu otrdien veiktā operācija ir bezjēdzīga, jo aizvestie nometnes iemītnieki, visticamāk, tuvākajā laikā tiks atbrīvoti un turpinās slapstīties. Viņi domā, ka valdība tikai radījusi iespaidu, ka kaut ko dara lietas labā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits