Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Francijā meklē ebreju skolnieku un Ziemeļāfrikas izcelmes kareivju slepkavu

19. marta rītā Francijas pilsētas Tulūzas ebreju koledžas pagalmā tika nogalināti trīs bērni un viens pieaugušais. Viņi visi kļuva par nezināma uzbrucēja, kurš pārvietojas ar skuteri, upuriem. Šis fakts, kā arī uzbrukumā izmantotais šaujamierocis un vēl citas nozieguma detaļas ļāva plašsaziņas līdzekļiem, policijai un vietējiem iedzīvotājiem nekavējoties saistīt šo uzbrukumu ar trim kareivju slepkavībām, kas notika iepriekšējā nedēļā tajā pašā Francijas reģionā.

Apšaude notika blakus ebreju koledžai Ozar Hatorah, kurā mācās kopumā 200 bērnu. Kā vēsta Francijas prese, aptuveni 8:15 no rīta pēc vietējā laika nezināms noziedznieks atklāja uguni pa cilvēkiem, kas bija sapulcējušies skolas pagalmā, vietā, kur vecāki parasti atstāj savus bērnus pirms nodarbībām un no kurienes paņem tos pēc mācību beigām.

Kā paziņoja Tulūzas prokurors Mišels Valē (Michel Valet), noziedznieks izmantojis divus automātiskos ieročus ar kalibru 11,43 un 9 milimetri. Atrodoties ārpus skolas teritorijas, vīrietis šāva ar mazākā kalibra ieroci, līdz tas pārstājis darboties, visticamāk, kādas kļūmes dēļ. Skolas pagalmā šaušana turpinājās ar 11,43 milimetru kalibra ieroci. Prokurors paziņoja, ka uzbrucējs „šāva bez izņēmuma uz visiem, kas trāpījās viņa redzeslokā – kā uz bērniem, tā uz pieaugušajiem”.

No nozieguma vietas slepkava aizbrauca ar skūteri, par kura krāsu nozieguma aculiecinieki nav spējuši vienoties – vieni apgalvo, ka skūteris bijis melns, citi – ka melnbalts. Vēlāk noskaidrojās, ka skūteris, ar kuru pārvietojas slepkava, visticamāk, nozagts turpat Tulūzā nedēļu iepriekš.

Sākotnēji tika ziņots par trim upuriem – vienu pieaugušo un diviem bērniem, bet pēc noskaidrojās, ka uzbrukumā gājuši bojā četri cilvēki. Nogalināto vidū ir 30 gadus vecs teoloģijas pasniedzējs un divi viņa dēli – sešus un trīs gadus veci, kā arī kāda astoņus līdz desmit gadus veca meitene (vispirms tika ziņots par bojā gājušu desmit gadus vecu zēnu). Pēc dažām ziņām, nogalinātā ir viena no skolas darbiniekiem meita. Cieta vēl vairāki cilvēki, turklāt ļoti smagus ievainojumus guvis 17 gadus vecs pusaudzis.

Drīz vien pēc slepkavībām Tulūzā uz notikuma vietu devās plaša delegācija Francijas prezidenta Nikolā Sarkozī vadībā. Kopā ar viņu Francijas dienvidos ieradās valsts iekšlietu ministrs Kloda Geāns (Claude Gueant), izglītības ministrs Luks Šatels (Luc Chatel) un Francijas ebreju kopienas līderis Rišārs Praskē (Richard Prasquier). Vēlme apmeklēt Tulūzu izteica arī Francijas galvenais rabīns Žils Bernheims (Gilles Bernheim).

Ierodoties notikuma vietā, N. Sarkozī nosauca slepkavības Tulūzā par „nacionālo traģēdiju” un paziņoja, ka otrdien visās Francijas skolās tiks aizvadīta klusuma minūte. Arī N. Sarkozī sāncenši cīņā par valsts prezidenta krēslu, Nacionālās frontes līdere Marina Lepēna, Sociālistiskās partijas kandidāts Fransuā Olands Kreisas frontes pārstāvis Žans Luks Melanšons pasteidzās nosodīt slepkavības. Tāpat prezidenta amata kandidāti pieņēma lēmumu apturēt savas priekšvēlēšanu kampaņas, bet N. Sarkozī galvenais sāncensis F. Olands piedevām vēl paziņoja par apņemšanos personiski apmeklēt Tulūzu.

Uzreiz pēc informācijas par uzbrukumu izskanēšanas policisti, vietējie iedzīvotāji un plašsaziņas līdzekļi arī norādīja uz skaidrām līdzībām starp šo atgadījumu un tajā pašā valsts reģionā nedēļu iepriekš notikušajām triju Gaisa desanta spēku pulka kareivju slepkavībām. Vēlāk policija apstiprināja, ka visos uzbrukumos tiešām izmantots viens un tas ierocis.

Jāatgādina, ka 11.martā kāds vīrietis, kurš pārvietojās ar skūteri, no automātiskā ieroča Tulūzā nogalināja kareivi, bet pēc dažām dienām, pēc visa spriežot, tieši tas pats noziedznieks nošāva divus karavīrus un smagi ievainoja vēl vienu Montobānā – pilsētā 46 kilometrus no Tulūzas. Abas reizes nozieguma vietā tika atrastas viena un tā paša kalibra patronu čaulītes – 11,43 milimetri.

Visi nogalinātie kareivji bija Ziemeļāfrikas, izcelsmes. Divi no viņiem slepkavības brīdī bija ģērbušies formas tērpos, kamdēļ 16. martā franču kareivjiem tikai aizliegs atstāt armijas daļas, tērptiem uniformās, savukārt slepkavību izmeklēšanai tika piesaistīti aptuveni 60 policijas virsnieki, tajā skaitā speciālisti cīņas ar terorismu jautājumos.

Policisti brīdina, ka noskaidrot slepkavas personību būs grūti. Noziegumu vietu videoierakstos vīrieša seja nav redzama – to aizsedz motociklista ķivere. Tāpat policisti ir pārliecināti, ka slepkava ir profesionālis. Pēc viņu vārdiem, vīrietis, izdarot noziegumus, nav izrādījis pilnībā nekādas uztraukuma pazīmes un tālredzīgi izdarījis visu iespējamo, lai atstātu pēc iespējas mazāk pēdu, kas ļautu viņu atrast.

Jāpiebilst, ka sestdien, 17. martā, tika aizturēts pirmais par kareivju slepkavību aizdomās turamais – tas izrādījās kāds vietējais karavīrs, kurš bieži brauc ar motociklu. Pēc nopratināšanas vīrietis gan tika nekavējoties atbrīvots. Savukārt 19. martā, pēc slepkavībām ebreju skolas pagalmā, tika paziņots, ka noziegumu Tulūzā un Montobānā izmeklēšanu nodarbosies preterorisma apakšvienība no Parīzes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits