Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Francija mudina izraēliešus un palestīniešus veikt drosmīgu izvēli

Izraēliešiem un palestīniešiem ir jāizdara "drosmīga izvēle" miera labā, piektdien Parīzē atklājot konferenci, kas veltīta centieniem rast risinājumu izraēliešu un palestīniešu konfliktam, sacīja Francijas prezidents Fransuā Olands.

Sanāksmes mērķis ir radīt pamatu plašai miera konferencei, kas būtu jāsarīko līdz gada beigām, tomēr daudzi šaubās par iespējamo progresu.

Nedz Izraēla, nedz palestīnieši nav uzaicināti piedalīties pašreizējā sarunu posmā, bet Izraēla franču iniciatīvai jau paudusi nosodījumu, to salīdzinot ar 1916.gada Saiksa-Piko līgumu par reģiona robežām.

Kaut arī forumā piedalās ASV valsts sekretārs Džons Kerijs, Vašingtona skaidri norādījusi, ka tā par franču iniciatīvu lielas cerības nelolo.

Atrisinājumam ir jānāk no Tuvo Austrumu reģiona, bet galu galā tas būs atkarīgs no izraēliešiem un palestīniešiem - "izdarīt drosmīgu izvēli miera labā".

"Diskusijās par nosacījumiem, kādam būtu jābūt paliekošam līgumam starp izraēliešiem un palestīniešiem, ir jāņem vērā viss reģions," sacīja Olands, uzrunājot 25 valstu, kā arī ANO, Eiropas Savienības un Arābu līgas pārstāvjus.

Kaut arī skepse par jauno iniciatīvu ir liela, diplomāti tomēr ir vienisprātis - labāk ir, ja ir kaut kāda iniciatīva, nevis pilnīgi nekas.

Pēc vairākām neveiksmīgu sarunu desmitgadēm vien daži uzskata, ka šobrīd būtu piemērots laiks, lai pulcētu kopā izraēliešus un palestīniešus jauniem centieniem rast risinājumu Tuvo Austrumu konfliktam.

Tiešas sarunas "nedarbojas", piektdien uzstāja Francijas ārlietu ministrs Žans Marks Ero.

"Šobrīd viss ir nobloķēts. Mēs nevēlamies strādāt izraēliešu un palestīniešu vietā, bet mēs vēlamies viņiem palīdzēt," pirms konferences radio France Info sacīja ministrs.

Ja netiks īstenotas jaunas iniciatīvas miera labā, "mēs riskējam ar to, ka notiks virzība vēl lielākas vardarbības virzienā starptautiskajā kontekstā, kurā šajā lietā nav nekādu redzamu amerikāņu iniciatīvu", ziņu aģentūrai AFP atzina avots Francijas diplomātu aprindās.

Atbilstoši diplomātisko avotu teiktajam, Francijas konference koncentrēsies uz Saūda Arābijas vadībā 2002.gadā piedāvāto miera iniciatīvu.

Atbilstoši šim priekšlikumam arābu līderi sacīja, ka atzīs Izraēlu apmaiņā pret Izraēlas aiziešanu no 1967.gadā okupētajām teritorijām un palestīniešu valsts izveidošanu.

Izraēla sākotnēji šo plānu ignorēja, bet Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu šonedēļ sacīja, ka būtu ieinteresēts sarunās ar palestīniešiem pārskatīt šī priekšlikuma aspektus.

"Savā ziņā franču iniciatīvai jau ir ietekme, jo tā ir piespiedusi Netanjahu ierosināt alternatīvu arābu miera iniciatīvai," AFP Izraēlā atzina Eiropas diplomāts.

"Ja starptautiskā sabiedrība sanāk kopā un saka, ka divu valstu atrisinājums ir vienīgā izvēle, tas ir svarīgi pats par sevi - pēc tam kad cilvēki vairāku gadu garumā ir runājuši, ka divu valstu atrisinājums ir miris."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits