Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Francija nevēlas Facebook kriptovalūtu Eiropā

Francija ceturtdien brīdināja, ka bloķēs ASV sociālo mediju kompānijas Facebook plānotās kriptovalūtas Libra attīstīšanu Eiropā, jo tā apdraud valdību monetāro suverenitāti.

"Es vēlos pateikt pilnīgi skaidri - šādos apstākļos mēs nevaram apstiprināt Libra attīstīšanu Eiropā," Francijas ekonomikas un finanšu ministrs Bruno Lemērs sacīja Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) konferences par virtuālajām kriptovalūtām Parīzē atklāšanā. 

Francijas amatpersonas jau iepriekš ir izteikušas brīdinājumus par Libra radītajiem riskiem, un Lemērs turpināja izdarīt spiedienu. 

"Iespējamā naudas privatizācija", kas nonāktu "pie viena spēlētāja, kuram uz planētas ir vairāk nekā divi miljardi lietotāju", "apdraud valstu monetāro suverenitāti", paziņojis Francijas valdības ministrs. 

Saistībā ar Libra ir bažas, ka cilvēki krīzes gadījumos varētu atteikties no nacionālās valūtas, kas sarežģītu valdību centienus pārvaldīt ekonomiku. 

Facebook ir solījusi, ka Libra dos iespēju iepirkties tiešsaistē un saņemt finanšu pakalpojumus vairāk nekā vienam miljardam pilngadīgu cilvēku, kuriem nav konta bankā un kas izmanto nebanku finanšu pakalpojumus, piemēram, tā dēvētos ātros kredītus. 

Libra un ar to saistītais digitālais maks Calibra sniegs Facebook iespējas integrēt finanšu pakalpojumus savā piedāvājumā, paplašinot savu tirdzniecības platformu un ļaus mazajiem uzņēmumiem iegādāties reklāmas izvietošanas iespējas sociālajā tīklā. 

Vienlaikus amatpersonas ir paudušas bažas par to, kā jaunā valūta tiks regulēta, jo īpaši par to, kā tā ievēros regulējumu par cīņu pret naudas atmazgāšanu un terorisma finansēšanu. 

Facebook jūnijā paziņoja, ka nākamgad laidīs klajā savu kriptovalūtu. Sociālo tīklu kompānija un vēl 28 partneri, tostarp Mastercard, PayPal Holdings, Lyft un Uber Technologies, jaunās valūtas pārvaldīšanai izveidos organizāciju Libra Association.  

Gaidāms, ka Libra  tiks laista klajā nākamā gada pirmajā pusē. Tā veidota ar valūtu aktīvu groza bāzi, lai izvairītos no tādām krasām svārstībām, kādas ir raksturīgas Bitcoin un citu kriptovalūtu vērtībai. Kontrole pār valūtu nebūs decentralizēta, bet gan tiks uzticēta Šveicē bāzētajai bezpeļņas asociācijai. 

Bažas par šo valūtu paudušas vairāku valstu valdības un sociālā tīkla kritiķi, norādot uz Facebook nespēju kontrolēt privātuma ievērošanu sociālajā tīklā, kā arī viltus informācijas un ekstrēmistu video satura izplatīšanu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits