Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Francijā tiesās arī par emocionālo vardarbību ģimenē

Pēc gadu ilgušām diskusijām sabiedrībā, Francijas valdība ir sagatavojusi dokumentu paketi, lai vietējās krimināltiesību normās iestrādātu atbildību par emocionālo vardarbību pret sievietēm. "Šī norma ļaus mums risināt situācijas, kad vardarbība neatstāj redzamas sekas, taču plosa upura dvēseli," komentējot topošos uzlabojumus tiesību normās, _BBC _teica Francijas premjers Fransuā Fijons.

Iecerēts, ka atbildība par emocionālu vardarbību attieksies tikai uz ģimenēm .t.i, uz pāriem, kas dzīvo kopā neatkarīgi, vai attiecības ir reģistrētas, kā arī gadījumos, ja šai vardarbības formai ir bijis regulārs raksturs.

Pērnā gada laikā Francijā daudz škēpu tika lauzts par to, ko ietver sevī emocionāla vardarbība, kā to pierādīt un izvērtēt. Par emocionālu vardarbību rosināts piemērot naudas sodu, arestu un pat brīvības atņemšanu  Par soda bardzības robežām vēl notiek diskusijas.

Emocionāla vardarbība Francijas jaunpieņemtās normas izpratnē nozīmē regulāru verbālu pazemojumu, izsmieklu, netiklus komentārus un fiziskus draudus.

Ik nedēļu Francijā no vīriešu vardarbības ģimenē mirst aptuveni trīs sievietes (2008. gada statistika liecina, ka tdzīvību zaudējušas 157 sievietes, kā arī 3 vīrieši, kuri miruši no sievietes uzbrukuma). 80% no sievietēm, kuras zvana uz Francijas anonīmajiem palīdzības dienestiem, cieš no emocionālas vardarbības ģimenē. 10% no visām Francijas sievietēm kaut reizi ir cietušas no emocionālas vardarbības, liecina pētījumi.

Jaunā  norma ir izstrādāta balstoties uz virkni Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) rezolūciju par vardarbības pret sievieti izskaušanu, taču joprojām rosina uz diskusijām par pierādījumu izvērtēšanu. Šis slogs būs jāuzņemas solidāri sociāliem darbiniekiem, psihologiem un juristiem.

Atbildība par draudiem izdarīt slepkavību vai nodarīt smagus miesas bojājumus iestrādāta arī Latvijas Krimināllikumā un paredz kā soda mēru brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam, piespiedu darbu vai naudas sodu līdz divdesmit minimālajām mēneša algām. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits