Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Grībauskaite: Lietuva neuzņems Gvantanamo gūstekņus pirms netiks kliedētas šaubas par CIP cietumu Lietuvā

Lietuva neuzņems bijušos Gvantanamo gūstekņus, pirms netiks kliedētas šaubas par Lietuvas teritorijā kādreiz, iespējams, eksistējušo ASV Centrālās izlūkošans pārvaldes (CIP) slepenu cietumu, ceturtdien paziņoja Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

"Kamēr pār Lietuvu māksies iespējamā CIP cietuma ēna, es pilnīgi noteikti nepiekritīšu, ka parādās šādi ieslodzītie [bijušie Gvantanamo gūstekņi], jo tas Lietuvai starptautiskajā arēnās saistītos ar pastiprinātu risku," aģentūrai BNS pavēstīja Grībauskaite.

Lietuva Baltijas valstu vidū ir vienīgā, kurais ASV ir lūgušas uzņemt divus bijušos Gvantanamo ieslodzītos.

20.augustā telekanāls "ABC News", atsaucoties uz anonīmiem "bijušajiem CIP darbiniekiem", informēja, ka Lietuvā darbojies slepens CIP cietums. "ABC News" interneta vietnē bija lasāms, ka Lietuvas puse CIP vajadzībām atvēlējusi kādu ēku Viļņas apkārtnē, kurā aptuveni gadu līdz 2005.gada beigām turēti astoņi augsta ranga "Al Qaeda" kaujinieki.

Lietuvas Ārlietu ministrija šos apgalvojumus nosauca par baumām un izdomājumiem. Taču bijušais Lietuvas Aizsardzības ministrijas otrā izlūkošanas departamenta pretizlūkošanas vadītājs Doms Grigaļūns atzinis, ka savulaik apspriesta iespēja Lietuvā turēt NATO valstu bruņoto spēku citās valstīs aizturētas personas.

Seima nacionālās drošības un aizsardzības komiteja augusta beigās lūdza "ABC News" atklāt šīs informācijas avotus, taču telekanāla atbilde bija noraidoša.

ASV izveidoja cietumu Gvantanamo bāzē 2002.gada janvārī un tur ieslodzīja terorismā aizdomās turētus ārzemniekus, kas sagūstīti ASV īstenotajā pretterorisma kampaņā Afganistānā un citās valstīs. Iepriekšējā ASV prezidenta Džordža Buša administrācija viņus uzskatīja par ienaidnieka karotājiem, kuriem nav tiesību uz juridisku aizsardzību, kas tiek piešķirta militārpersonām un civiliedzīvotājiem.

Taču jaunais ASV prezidents Baraks Obama janvārī nolēma gada laikā slēgt Gvantanamo cietumu, un Eiropas Parlaments februāra sākumā pieņēma rezolūciju, kurā aicināja visas ES dalībvalstis, ja ASV administrācija to lūgtu, būt gatavām pieņemt bijušos Gvantanamo ieslodzītos.

Cietums Gvantanamo bāzē kļuvis bēdīgi slavens ar sliktu izturēšanos pret ieslodzītajiem un viņu gadiem ilgu turēšanu ieslodzījumā bez apsūdzību izvirzīšanas. Gvantanamo vēl ir 248 ieslodzītie, un daudzus no viņiem dažādu iemeslu dēļ nevar nosūtīt uz viņu dzimtajām valstīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukraiņi notriekuši 67 krievu šahedus

Ukraiņu karavīri notriekuši 67 dronus "Shahed" un vienu vadāmo aviācijas raķeti H-59/69, ko naktī uz pirmdienu uz Ukrainu raidīja Krievijas karaspēks, pavēstīja Ukrainas Gaisa spēki.

Gaisa triecienā nogalināts Hamās līderis Libānā

Gaisa triecienā Libānas dienvidos pirmdien nogalināts palestīniešu grupējuma "Hamās" līderis šajā valstī, pavēstīja grupējums, vienlaikus mediji vēsta par triecienu palestīniešu bē...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits