Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Grieķi apmētā politiķus ar jogurtu

Grieķu tautas neapmierinātību par augošajām finanšu nedienām deputātiem nākas izjust pašiem uz savas ādas. Politiķa arods draud kļūt par vienu no bīstamākajiem visā valstī, jo pēdējos mēnešos reģistrēti vismaz 80 verbāli un fiziski uzbrukumi tautas kalpiem. To virzienā lido ne vien aizvainojoši vārdi, bet arvien biežāk arī tādi pārtikas produkti kā jogurts un olas.

Grieķu tautas tradīcija

Valstī nerimst protesti pret stingrajiem taupības pasākumiem, un aizvien vairāk grieķu savu neapmierinātību vērš pret politiķiem. Iedzīvotāji vajā nemīlētos darboņus, protestējot pie viņu dzīvesvietām un izkliedzot dažādus ņirgu pilnus vārdus. Daudzi deputāti atzinuši, ka izvairās uzturēties publiskās vietās un pat vakariņot ārpus mājām, jo jūtas apdraudēti.

Atēnas, kas ir Rietumu civilizācijas un demokrātijas šūpulis, pārvērtušās teju par kaujas lauku, kurā tauta izaicina parlamentāriešu nepopulāros lēmumus, kas nepieciešami, lai nodrošinātu starptautisko aizdevumu un izvairītos no drīza bankrota. Tauta valsts nedienās vaino politiķu korumpētību un vājās vadības prasmes, norādot, ka tautai nebūtu jācieš deputātu varaskāres dēļ.

«Doties pie cilvēka uz mājām, lai protestētu, ir sena grieķu tautas tradīcija,» norādījis Dimitrijs Kolatiss, kurš koordinē protesta kustību, kuras dalībnieki regulāri pulcējas pie deputātu mājām. «Ja tu esi politiķis, kurš izsmej cilvēkus un ļaunprātīgi izmanto varas pilnvaras, mums ir tiesības nākt uz tavām mājām,» D. Kolatiss stāsta aģentūrai Reuters.

Taču radikālāk noskaņotie tautieši iet krietni vien tālāk. Viņi pamanījušies parlamentāriešu virzienā raidīt akmeņus, kā arī dažādus pārtikas produktus, no kuriem īpaši iecienīts ir jogurts. Līdz šim vismaz pieci deputāti izbaudījuši neapmierinātās tautas sviesto piena produktu uz savas ādas. Par vienu no pēdējiem upuriem kļuvusi Komunistiskās partijas (KKE) pārstāve Liāna Kanelli, kuru jogurts skāra tieši pirms svarīgā balsojuma par budžeta samazināšanu. «Es to pagaršoju, un tas bija labas kvalitātes,» humorpilni norādījusi cietusī deputāte. «Par laimi, man bija līdzi cits krekls,» viņas teikto citē Reuters.

Tomēr jogurts ir samērā nekaitīgs līdzeklis protestētāju rokās. Aprīlī daži valdošo sociālistu pārstāvji nokļuva slimnīcā pēc uzbrukuma ar olām. Tajā pašā laikā daudzi protestētāji norādījuši, ka jāspēj saglabāt mēra izjūtu. «Jogurts nav nekas slikts. Olas gan ir nedaudz ļaunāk,» norādījis protestu organizētājs D. Kolatiss.

Prognozes pesimistiskas

Situācija kļūst nekontrolējama, un premjers Georgs Papandreu pagājušajā nedēļā nosodīja tautas brutalitāti. «Ir jāsaprot, ka visi uzbrukumi parlamentāriešiem un iedzīvotājiem kropļo demokrātiju,» uzsvēra premjers.

Eksperti prognozē, ka politiķus gaida drūmi laiki. Daudzi netic, ka piesauktā izdevumu samazināšana un nodokļu paaugstināšana spēs atrisināt arvien augošo parādu kalnu. Pat optimistiskākie analītiķi norādījuši, ka līdz 2015. gadam parāds sasniegs 140% no valsts iekšzemes kopprodukta, raksta The Time.

Ar pērn piešķirto 110 miljardu eiro (ap 77 miljardiem latu) aizdevumu valsts glābšanai izrādījies nepietiekami, tādēļ Eiropa steidz spriest par jaunu palīdzības paketi. Bankrota gadījumā pasauli pārņemtu jauna globāla mēroga finanšu krīze, kas maksātnespējas virpulī varētu ieraut tādas valstis kā Īrija, Portugāle, Spānija un Itālija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits