Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Igaunijā būs jauna valdošā koalīcija

Igaunijas premjerministrs Andruss Ansips ceturtdien preses konferencē pēc valdības sēdes paziņoja, ka ministriem no Sociāldemokrātiskās partijas, kurai radušās nesaskaņas ar abām pārējām koalīcijas partijām, būs jāatstāj valdība.

Pēc pāris stundām Igaunijas premjers izplatīja paziņojumu, kurā oficiāli uzaicināja opozīcijā esošo Tautas savienību pievienoties valdošajai koalīcijai.

Ansips paziņoja, ka sarunās ar Tautas savienību galvenais uzdevums būs izveidot rīcībspējīgu vairākuma valdību, kas spētu atrisināt Igaunijas pašreizējās lielākās problēmas.

Paziņojumā arī norādīts, ka Ansips jau ierosinājis prezidentam Tomasam Hendrikam Ilvesam atbrīvot no amata visus trīs valdības locekļus sociāldemokrātus - finanšu ministru Ivari Padaru, iekšlietu ministru Jiri Pihlu un iedzīvotāju lietu ministri Urvi Palo. Viņu pienākumus Ansips iecerējis pagaidām uzticēt pildīt citiem ministriem.

Ansipa paziņojumā atkārtoti iekļauts premjera teiktais uzrunā, ar kuru ceturtdienas rītā viņš uzstājās Igaunijas parlamentā un kurā asi kritizēja Sociāldemokrātiskās partijas lēmumu izvirzīt finanšu ministru Ivari Padaru par partijas galveno kandidātu Eiroparlamenta vēlēšanām, tādējādi izturoties nolaidīgi pret ministra pienākumiem par labu priekšvēlēšanu kampaņai.

Savukārt Igaunijas Sociāldemokrātiskās partijas priekšsēdētājs Jiri Pihls ceturtdien paziņoja, ka atbilstoši Eiropas politiskajai praksei, premjerministram vajadzētu atkāpties, jo tieši viņš vainojams valdības krīzes izraisīšanā.

"Tas ir vienīgais iespējamais solis jaunas un efektīvas valdības izveidei, lai saņemtu nepieciešamās prezidenta un parlamenta pilnvaras.. Mani iepriecina tas, ka premjerministram ir izdevies beidzot pieņemt vismaz kaut kādu lēmumu par paša radīto valdības krīzi, kas paralizējusi Igauniju ļoti sarežģītā laikā," teikts Pihla paziņojumā.

Divas Igaunijas valdošās koalīcijas partijas - Reformu partija un "Tēvzemes" un "Res Publica" savienība (IRL) - sestdien sāka konsultācijas ar Tautas savienību par to, ka Tautas savienība valdošajā koalīcijā varētu nomainīt Sociāldemokrātisko partiju, ar kuru abām pārējām valdošajām partijām ir radušās nesaskaņas.

Ansips iepriekš ir paziņojis, ka iespēju pievienoties valdošajai koalīcijai varētu apspriest arī ar zaļajiem. Partijas "Igaunijas zaļie" vadība sākotnēji pauda gatavību pārrunāt šādu iespēju, bet pirmdien izteica gatavību atbalstīt Reformu partijas un IRL mazākuma valdību.

Premjers ir izslēdzis iespēju, ka pievienoties valdošajai koalīcijai tiks piedāvāts lielākajai opozīcijas partijai - Centra partijai. Savukārt Centra partija ir ierosinājusi izveidot nacionālās vienotības valdību no visu parlamentā pārstāvēto partiju pārstāvjiem, kurā premjers un finanšu ministrs būtu nepolitiski eksperti, bet pārējos amatos varētu nokļūt tikai jau ar iepriekšēju ministra pieredzi. Pēc Centra partijas ieceres, šāda valdība strādātu, kamēr atsāktos ekonomikas pieaugums un sāktu samazināties bezdarbs. Pēc Centra partijas domām, premjera un finanšu ministra amata kandidāti varētu būt bijušais tieslietu kanclers Allars Jekss, bijušais "Hansabank" grupas vadītājs Indreks Neivelts, valsts kontrolieris Mihkels Ovīrs un bijušais satiksmes un sakaru ministrs Raivo Vare, kurš tagad darbojas tranzītbiznesā.

Pagaidām šie centristu ierosinājumi nav guvuši atsaucību citos politiskajos spēkos.

Tikmēr Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess norādījis, ka valdība partiju nesaskaņu dēļ patlaban zaudē gan laiku, gan uzticību.

"Igaunija valdošajā koalīcijā izcēlušos domstarpību dēļ zaudē laiku un uzticību," pirmdien paziņoja Ilvess, komentējot situāciju valstī.

Pēc prezidenta domām, valdība ķīviņu dēļ nespēj rast ātrus un vispusīgus lēmumus. Prezidentaprāt, nav svarīgi, vai darbu turpinās pašreizējā koalīcija, vai arī būs jauns politisko spēku savienojums, "jebkurā gadījumā no valdības tiek sagaidīts skaidrs un parlamenta vairākuma atbalstīts plāns, kā izvest Igauniju no draudošās budžeta krīzes gan šogad, gan arī visus nākamos gadus".

Valsts prezidents pavēstīja, ka "Igaunijai nepieciešama atbildīga un aktīva valdība, kas spēj pieņemt lēmumus".

"Tieši to es kā prezidents sagaidu no valdības un tās [ministru] kabineta, neatkarīgi no tā, vai pašreizējā koalīcija spēs atjaunot rīcībspēju, vai arī tiks izveidota jauna koalīcija," savā paziņojumā uzsvēra Ilvess.

Sociāldemokrāti ir neapmierināti ar jauno darba likumu, kas padarīs vienkāršāku darbinieku atlaišanu, kā arī vēlas palielināt iemaksas bezdarba apdrošināšanas fondā, pret ko savukārt iebilst abas pārējās valdošās partijas.

Līdzšinējā Igaunijas valdība tika izveidota pēc 2007.gada martā notikušajām parlamenta vēlēšanām, savukārt Ansips ir premjers jau kopš 2005.gada aprīļa.

No Igaunijas parlamenta 101 deputāta 31 ir Reformu partijai, 29 - Centra partijai, 19 - "Tēvzemes"un "Res Publica" savienībai (IRL), 10 - Sociāldemokrātiskajai partijai, seši - Tautas savienībai un seši - "Igaunijas zaļajiem".

Kārtējām parlamenta vēlēšanām jānotiek 2011.gada martā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits