Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Ilvess: Eiropai un ASV nepieciešama jauna noteikumu rokasgrāmata attiecībām ar Krieviju

"Krievija ar Krimas aneksiju [veco] noteikumu grāmatu ir izmetusi pa logu un pasaule atgriezusies nulles punktā. Tas neattiecas vien uz Krimu un attiecībām starp Ukrainu un Krieviju, bet arī Eiropas drošību un darījumiem starp demokrātiskām valstīm un Krieviju," paudis Ilvess.
Krievijas agresija Ukrainā iezīmējusi beigas lietu kārtībai pēc aukstā kara, kas iezīmīgs ar valstu teritoriju suverenitāti un robežu neaizskaramību, kā arī starpvalstu attiecībām uz kopīgu interešu bāzes, Washington Post publicētā komentārā pauž Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess.

Krievijas izmantotā militārā invāzija, attaisnojot to ar safabricētu vēlmi aizsargāt savus etniskos "tautiešus", atsauc atmiņā argumentus, ko fašistiskā Vācija izmantoja 1938. gadā, anektējot Sudetiju.

"ASV un Eiropas Savienībai pienācis Čērčila brīdis, mums jārīkojas spēcīgi, skaidri un ātri," izteicies Igaunijas prezidents un turpinājis, ka jāpieņem īstermiņa un ilgtermiņa rīcības soļi. 2008. gadā pēc Krievijas īslaicīgas militāras iejaukšanās Gruzijā pasaule ātri vien atgriezās ierastajā ikdienas ritējumā, taču šoreiz ir cita situācija, ko nosaka Kremļa diktētā agresīvā politika.

Tomēr šis nav brīdis starptautiskai panikai, bet precīzi aprēķinātai atbildei Krievijai, kas ir liels izaicinājums Eiropai un ASV.

Apņēmīgi jārīkojas NATO, modri aizsargājot tās dalībvalstis un teritoriju. Krievijas varas kontrolētajos oficiālajos medijos izpaužas trīsdesmito gadu stilā ieturēta histēriska komunikācija, uz kuru NATO jāatbild mierīgā un stingrā veidā. Tas ir vidēja termiņa un ilgtermiņa politikas jautājums, un NATO kopējās drošības atbildības tēma būtu iztirzāmjama septembrī paredzētajā NATO samitā Velsā. Tam jāiet roku rokā ar būtiskiem ieguldījumiem no NATO dalībvalstu puses, un 2% no iekšzemes kopprodukta novirzīšanai aizsardzības izdevumiem jākļūst par uzdevumu etalonu katrā no šīm valstīm, uzsver Ilvess.

Krievijai jāmaksā par agresiju Ukrainā un Krimas aneksiju, turklāt ņemot vērā apsvērumus, kur tās apetīte varētu izpausties turpmāk. Ukrainai jāsaņem politiska, ekonomiska un praktiska palīdzība no ārējās pasaules. Uzmanība jāpievērš arī Moldovai un Gruzijai.

Krievijai par pieļauto agresiju pienākas sankcijas no dažādām organizācijām, tostarp Eiropas Padomes un ANO par kopīgo interešu cienīšanu.

"Jebkuras ekonomiskas sankcijas ir lētākas par militāru iejaukšanos. Nekas nemaksā dārgāk par brīvības zaudēšanu," uzsvēris Ilvess.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits