Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Islandē mazinās seismiskā aktivitāte, vulkāna izvirduma draudi saglabājas

Reikjanesas pussalā Islandes dienvidrietumos pirmdien mazinājās pēdējās dienās strauji palielinājusies seismiskā aktivitāte, taču joprojām tiek prognozēts vulkāna izvirdums, vēsta BBC.

Pirmajā dienas pusē tika reģistrētas ap 500 zemestrīču, taču tās bijušas mazāk stipras nekā pēdējās divās dienās. Islandē ir izsludināts ārkārtas stāvoklis.

Eksperti gan uzsvēruši, ka 15 kilometru garā magmas plūsma zem pussalas joprojām ir aktīva un apdraud evakuēto Grindavikas pilsētiņu. "Mēs runājam par nenovēršamu zemestrīci, diemžēl. Visticamāk, ka izvirdums notiks Grindavikas pilsētas robežās," intervijā BBC paziņoja Islandes Universitātes vulkanoloģijas profesors Tors Tordasons.

Kopš oktobra beigām Islandes dienvidrietumos tika reģistrēti vairāk nekā 20 tūkstoši pazemes grūdienu ap netālu no Grindavikas esošā Fagradalsfjadla vulkāna. Reikjanesas pussalā vulkāniskās aktivitātes bija "snaudošas" aptuveni 800 gadu, līdz 2021. gadā notika izvirdums. Jūlijā notika vulkāna Litli Hrutur izvirdums netālu no Fagradalsfjadla.

Grindavikā vietām uz ceļiem novērojamas pazemes grūdienu izraisītas plaisas, redzami arī zemes iegruvumi. Taču 15 kilometrus attālā Keblavikas lidosta pirmdien turpināja darbu ikdienas režīmā. Grindavikas, kuras populācija ir ap 3300, iedzīvotāji nedēļas nogalē tika evakuēti. Vēlāk viņiem atļāva uz ļoti īsu brīdi atgriezties savās mājās, lai paņemtu nepieciešamākās mantas un mājdzīvniekus.

29 gadus vecais komponists Gisli Gunnarsons, kurš ir dzimis un audzis Grindavikā, intervijā ziņu aģentūrai PA pašreizējo situāciju nodēvēja par drūmu. "Ap četriem piektdien pazemes grūdieni sāka notikt nepārtraukti. Konstanta stundām ilga zemestrīce. Pirmā un galvenā doma, kas tagad iezogas, ir, ka varu vairs nekad neredzēt savu dzimto pilsētu, to ir grūti pieņemt. Mēs pametām Grindaviku tik ātri, pāris stundu laikā, ka pat īsti nespējām tajā brīdī iedomāties, ka varbūt tā ir pēdējā reize, kad redzam savas mājas," teica G. Gunnarsons.

Savukārt Solveiga Torbergsdotira, kura svētdien uz īsu brīdi bija iegriezusies savā mājā, stāstīja portālam RUV.is, ka viņas koka māja ir pārdzīvojusi pazemes grūdienus, taču kaimiņu ēkas ir guvušas postījumus. Uztraukumā bijis grūti izvēlēties, ko ņemt līdzi no mājām. Viņa ļoti cer, ka varēs atgriezties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits