Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Itālijas parlaments atbalsta likumdevēju skaita samazināšanu

Itālijas parlaments otrdien ar lielu balsu vairākumu apstiprinājis ierosinājumu samazināt likumdevēju skaitu. Deputātu un senatoru skaita samazināšana par 345 bija viens no galvenajiem populistiskās Pieczvaigžņu kustības (M5S) solījumiem vēlētājiem un ir saistīts ar plašāku vēlēšanu likuma reformu.

Priekšlikumu atbalstīja 553 parlamenta locekļi, pret to balsoja tikai 14. Divi deputāti no balsošanas atturējās.

"Tas ir izdarīts! Solījums izpildīts," savā blogā paziņoja M5S, kas veido koalīcijas valdību ar kreisi centrisko Demokrātisko partiju (PD).

Itālijā pašreiz ir otrs lielākais likumdevēju skaits Eiropas Savienībā (ES) aiz Lielbritānijas. Itālijas apakšpalātā ir 630 deputātu vietas, bet Senātā - 315 vietas.

Konstitucionālā reforma, par ko tiks rīkots referendums, līdz ar nākamo parlamenta sasaukumu samazinās deputātu skaitu līdz 400, bet senatoru skaitu līdz 200, tādējādi ietaupot valstij aptuveni 100 miljonus eiro gadā.

"Tā ir labi sabalansēta reforma," laikrakstam Il Fatto Quotidiano pirmdien norādīja tieslietu eksperts Gvido Nepi Modona, piebilstot, ka deputātu skaita samazināšana liks partijām rūpīgāk atlasīt kandidātus.

Taču reformas kritiķi bažījas, ka tā var palielināt lobiju ietekmi pār valsts institūcijām un kaitēt tautas pārstāvniecībai.

Kopš 1983.gada Itālijai šis ir jau astotais mēģinājums samazināt likumdevēju skaitu, vēsta tīmekļa vietne Open.

M5S likumdevēju skaita samazināšanu izvirzīja par vienu no priekšnosacījumiem alianses veidošanai ar PD pēc iepriekšējās koalīcijas sabrukuma augustā.

PD iepriekš ir balsojusi pret likumdevēju skaita samazināšanu, bet šoreiz piekrita atbalstīt reformu, ja tas ļauj noslēgt aliansi ar M5S.

PD uzstāj, ka pēc likumdevēju skaita samazināšanas jāpieņem jauns vēlēšanu likums, un vēlas proporcionālās pārstāvniecības sistēmas atjaunošanu.

Pašreiz Itālijā proporcionālā vēlēšanu sistēma kombinēta ar mažoritārās sistēmas elementiem un uzvarošajai koalīcijai nepieciešami vairāk nekā 40% balsu, lai iegūtu nepieciešamo parlamentāro vairākumu.

Pārejot pilnībā uz proporcionālo sistēmu partijām vai koalīcijām būs nepieciešamas daudz lielāks vairākums, lai izveidotu valdību.

Tādā gadījumā Itālijas labējās partijas Līga līderim Mateo Salvīni nāktos atteikties no domas nākamajās vēlēšanās kandidēt bez citu lielāku partiju atbalsta un viņam, visticamāk, nāktos sadarboties ar ekspremjera Silvio Berluskoni centriski labējo partiju Forza Italia (Uz priekšu, Itālija), prognozē laikraksts L'Espresso.

Bijušais Itālijas Finanšu ministrijas galvenais ekonomists Lorenco Kodoņo pieļauj, ka priekšlikums samazināt likumdevēju skaitu tiek virzīts uz priekšu tik straujā tempā, jo darbojas kā līme, kas satur kopā pašreizējo koalīciju, taču brīdināja, ka jaunais vēlēšanu likums netiks pieņemts tik drīz.

Starptautiskajiem tirgiem un Eiropas investoriem, kas seko līdzi jaunās koalīcijas stabilitātei, ir pamats uztraukties, viņš piebilda.

Top komentāri

Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Man ir padomā vēl dažas valstis, kur vajadzētu samazināt deputātu skaitu...!
Gatis
G
Ari latvija vajag ne vairak KA 31 deputatu un ieredni ir jasamazina par 70%, jo ir nenormali, ka valsti, kura reali dzivo viens milijons iedzivotaju ir tik liela liekezu, parazitu ferma.
pilnīgi dabiski
p
- samazinoties iedzīvotāju skaitam, jāsamazinās arī pārstāvju skaitam. Jau tagad mazajā Latvijā ir 2x lielāks pārstāvju skaits uz iedzīvotāju daudzumu, kāds bija pirms tam un kāds ir tagad. "Pārstāvji" mēru nejūt! Tik "labi pārstāvot", ka iedzīvotājiem jāmūk, no šo pārstāvju radītās Latvijas...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits