Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Itālijas prezidents premjera amatam virza ārlietu ministru Džentiloni

Itālijas prezidents Serdžio Matarella svētdien uzticēja ārlietu ministram Paolo Džentiloni jaunās valdības veidošanu, paziņoja prezidenta kanceleja.

Premjerministra amata kandidāta izvirzīšana nozīmē, ka beidzas nedēļu ilgusī politiskā krīze Itālijā, ko izraisīja 4.decembrī notikušais referendums, kurā vēlētāji noraidīja līdzšinējā premjera Mateo Renci rosinātās konstitucionālās reformas.

Līdzšinējais premjerministrs nevēlējās atkāpties no sava solījuma demisionēt, ja reformas tiks noraidītas.

Kā premjerministra amata kandidātam Džentiloni ir jāizveido ministru saraksts, jādodas ar to pie Matarellas, lai gūtu apstiprinājumu savai valdībai, kā arī jāsaņem abu parlamenta palātu atbalsts.

Gaidāms, ka šis process tiks pabeigts dažu dienu laikā, lai ceturtdien Eiropas Savienības samitā Briselē Itāliju pārstāvētu jaunais premjers.

62 gadus vecais Džentiloni ir tuvs Renci sabiedrotais un opozīcijas vērtējumā būs premjers-marionete, kas premjera amatu saglabās Demokrātiskās partijas līderim Renci, kas plāno atgriezties pie valdības stūres pēc nākamajām vēlēšanām.

Kārtējās parlamenta vēlēšanas Itālijā paredzētas 2018.gada februārī, bet varētu notikt pat gadu ātrāk.

Matarella sestdien solīja nekavēties ar jaunā premjera virzīšanu, jo valstij steidzami esot nepieciešama "pilnībā funkcionējoša valdība", lai risinātu vairākas steidzamas problēmas.

Kā viena no galvenajām problēmām Itālijā ir draudošā banku krīze un centieni palīdzēt no augusta līdz oktobrim notikušajās vairākās spēcīgajās zemestrīcēs cietušajiem.

Džentiloni nāk no turīgas romiešu ģimenes ar aristokrātisku izcelsmi. Par ārlietu ministru viņš kļuva 2014.gada oktobrī, kad Federika Mogerini tika izvirzīta Eiropas Savienības ārpolitikas un drošības politikas augstās pārstāves amatam.

Viņš bija sabiedrībā mazpazīstams politiķis bez ārpolitikas pieredzes. Iepriekš 2006.-2008.gadā Romano Prodi valdībā viņš bija sakaru ministrs. 2013.gadā viņš cieta neveiksmi Romas mēra vēlēšanās.

Džentioloni kopš 1988.gada ir precējies ar arhitekti Emanuelu Mauro. Pārim bērnu nav. Brīvo laiku topošais Itālijas premjers pavadot lasot grāmatas un laikrakstus, viņam patīkot baudīt vīnu un spēlēt tenisu, kā arī viņš bieži apmeklē operu. Draugi viņu raksturojot kā darbaholiķi.

Bijušajam politoloģijas studentam ir preses karte, un viņš bijis galvenokārt politiska rakstura darbu autors un redaktors.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits