Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Izgāžas Itālijas partiju vienošanās par vēlēšanu sistēmas maiņu

Itālijas četru lielāko partiju vienošanās par vēlēšanu sistēmas maiņu, par kuru tika paziņots dienu iepriekš, piektdien izgāzusies, jo 60 parlamenta deputāti to aizklātajā balsojumā noraidījuši.

Valdošā kreisi centriskā Demokrātiskā partija (PD), populistiskā Pieczvaigžņu kustība (M5S), bijušā premjerministra Silvio Berluskoni vadītā opozīcijā esošā konservatīvā partija Forza Italia (Uz priekšu, Itālija!) un reģionālā partija Ziemeļu līga bija vienojušās par jaunu vēlēšanu likumu, kas paredzēja daļēju atgriešanos pie proporcionālās vēlēšanu sistēmas, par paraugu izmantojot Vāciju.

Tika uzskatīts, ka šīs vienošanās apstiprināšanas gadījumā jau septembrī Itālijā būtu gaidāmas pirmstermiņa vēlēšanas.

Kārtējās parlamenta vēlēšanas Itālijā paredzētas ne vēlāk kā 2018.gada pavasarī, taču runas par pirmstermiņa vēlēšanām nerimst kopš decembra, kad pēc pazemojošās sakāves referendumā par konstitucionālajām reformām atkāpās toreizējais premjerministrs Mateo Renci.

Tomēr prezidents Serdžo Matarella iepriekš paziņojis, ka piekritīs parlamenta atlaišanai un pirmstermiņa vēlēšanu izsludināšanai vienīgi tad, ja tiks mainīta pašreizējā nefunkcionējošā vēlēšanu sistēma.

Šobrīd spēkā esošā vēlēšanu sistēma katrai no abām parlamenta palātām paredz atšķirīgu ievēlēšanas kārtību, un pastāv bažas, ka tā rezultātā apakšpalātā un Senātā vairākumu var iegūt dažādas partijas, kas apgrūtinātu valsts vadību.

Šāda situācija izveidojusies tāpēc, ka pašreizējais vēlēšanu likums ir pielāgots Renci iecerētajai konstitucionālai reformai, kuru vēlētāji decembrī noraidīja.

PD un M5S vēlēšanu sistēmas maiņas neveiksmē vaino viena otru, kamēr Berluskoni paziņojis, ka atbildība jāuzņemas abām šīm partijām.

Gan M5S, gan Ziemeļu līga pēc neveiksmīgā balsojuma nākušas klajā ar atkārtotu aicinājumu rīkot pirmstermiņa vēlēšanas, un Pieczvaigžņu kustības pārstāvis Luidži Di Maio, kurš tiek uzskatīts par partijas iespējamo premjera amata kandidātu, norādīja, ka atkātotam mēģinājumam vienoties par jauno vēlēšanu sistēmu "nav izredžu".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits