Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Juristi apšauba Zviedrijas pretterorisma likumu ieceres

Zviedrijas valdības iecere noteikt par pretlikumīgu dalību teroristu organizācijās saskārusies ar šķērsli, Likumdošanas padomei secinot, ka tas būtu pretrunā konstitūcijai.

Ierosinātais likumprojekts ir nesavienojams ar konstitucionālajām tiesībām uz pulcēšanās brīvību, secinājusi Likumdošanas padome, kura šī iemesla dēļ nolēmusi neatbalstīt likumprojekta virzīšanu uz priekšu. Likumdošanas padome pārbauda, vai likumprojekti iekļaujas Zviedrijas tiesību sistēmā.

Valdība ierosinājusi divus jaunus pretterorisma likumprojektus. Viens no tiem noteiktu par pretlikumīgu dalību teroristu organizācijās, bet otrs noteiktu par pretlikumīgu sadarbību ar teroristu organizācijām.

Pašreiz Zviedrijā iespējams ierosināt lietas pret teroristu organizācijas dalībniekiem tikai tad, ja ir pierādījumi par citiem noziegumiem, piemēram, kūdīšanu uz terorismu, ceļošanu uz ārvalstīm teroristisku motīvu dēļ vai cilvēku vervēšana un apmācīšana terora aktu veikšanai.

Zviedrijas valdības ierosinātie likumprojekti paredz līdz sešiem gadiem ilgu cietumsodu par smagiem noziegumiem, un līdz diviem gadiem ilgu cietumsodu citos gadījumos.

Zviedrijas tieslietu ministrs Morgans Johansons pirms likumprojektu iesniegšanas Likumdošanas padomē sacīja, ka šie likumprojekti palīdzēs izsekot teroristu organizāciju struktūrai un atklāt vairāk gadījumu, kad tiek pastrādāti noziegumi.

Juristi savukārt norādījuši, ka likumprojekti ir potenciāli nesavienojami ar Zviedrijas konstitūcijā noteiktajām tiesībām uz pulcēšanos.

"Jābūt samērībai starp mērķi un līdzekļiem (..). Likuma efektivitāte var būt maza. Ir grūti formulēt likumprojektu, kas ir stingrs, neradot pārāk lielus ierobežojumus pulcēšanās brīvībai," iepriekš aģentūrai TT norādīja Upsalas Universitātes lektore Ingrīda Melmiusa.

Likumdošanas padomes lēmums ir tiesiski nesaistošs un tam ir tikai konsultatīvs raksturs, taču valdība bieži izdara labojumus likumprojektos, balstoties uz padomes ieteikumiem, kas savukārt var aizkavēt likumprojektu stāšanos spēkā.

Zviedrijas premjerministrs Stēfans Levēns iepriekš pauda cerību, ka likumprojekti drīz tiks iesniegti parlamentā, lai tie varētu stāties spēkā 1. augustā.

Tā kā likumprojekts nevar tikt piemērots ar atpakaļejošu datumu, tas neattieksies uz tiem Zviedrijas pilsoņiem, kas pameta valsti, lai pievienotos teroristu organizācijai Islāma valsts, un kādā brīdī, domājams, atgriezīsies Zviedrijā.

Top komentāri

jautājums
j
Kāpēc "Diena" neko neraksta par Nīderlandes vēlēšanām? Nīderlandē "no nekurienes" ir radusies jauna partija un uzreiz uzvarējusi vēlēšanās. Pirmo reizi piedaloties vēlēšanās, tā ir kļuvusi par partiju Nr.1. Pretimigrācijas "Forums demokrātijai" ir ieguvis 86 vietas provinču parlamentos, bet valdošā centristu partija - tikai 80. Jūnijā šie deputāti ievēlēs Nīderlandes Senātu. Valdošā koalīcija būs zaudējusi vairākumu.
bet
b
"ka tas būtu pretrunā konstitūcijai" Nu tad jāgroza konstitūcija, jāmodernizē. Ja kaut kas ir vajadzīgs, tad tas ir vajadzīgs un šķēršļi ir jānovērš.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits