Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Klaipēdas ostā pirmo reizi pārkrauj kuģī sašķidrināto dabasgāzi

Klaipēdas ostā pirmo reizi pārkrauj kuģī sašķidrināto dabasgāzi. Līdz šim Klaipēdas terminālis tikai saņēma gāzes kravas no kuģiem, kas tās atgādāja uz Klaipēdu, bet šī ir pirmā reize, kad saskaņā ar septembrī parakstīto līgumu starp Lietuvas valsts enerģētikas koncerna Lietuvos energija uzņēmumiem Lietuvos duju tiekimas un Litgas un Norvēģijas koncernu Statoil gāze tiek pārkrauta nelielā gāzes pārvadātājā.

Skandināvijas dabasgāzes piegādes kompānijas Skangass kuģī Coral Energy tiks pārkrauts līdz 15 000 kubikmetru sašķidrinātās dabasgāzes. Klaipedos nafta pārstāve Indre Miliniene ziņu aģentūrai BNS pastāstījusi, ka šā kuģa piekraušanai oficiāli paredzētas 48 stundas.

Kā norāda Lietuvos energija, Klaipēdas terminālis šobrīd Baltijas jūrā ir vienīgais terminālis, no kura gāzi var pārkraut mazākos kuģos.

"Sekmīgi izmantojot šo priekšrocību, mēs varam gan veicināt maza apjoma sašķidrinātās dabasgāzes tirgus attīstību, gan kļūt par šīs darbības jomas centru Baltijas jūrā. Tas nesīs papildu ieņēmumus valstij, terminālim, grupai Lietuvos energija," paziņojumā presei uzsver valsts enerģētikas koncerna vadītājs Daļus Misjūns.

Kā norādījis kompānijas Klaipedos nafta termināļa departamenta direktors Tads Matuļonis, neaizsalstošā Klaipēdas osta sašķidrinātās gāzes transportēšanai ir pievilcīga, jo gāzi nogādāt no turienes uz mazajiem termināļiem Zviedrijā vai Somijā var daudz īsākā laikā nekā, piemēram, no Roterdamas vai Zēbriges ostām uz Nīneshamnu Zviedrijā tam būtu vajadzīgas aptuveni 80 stundas, bet no Klaipēdas ostas – aptuveni 20 stundas.

Kā informē Litgas, viens šāds darījums terminālim un ostai nesīs ieņēmumus aptuveni 130 000 eiro apmērā. Līdz ar to saruks arī termināļa tehnoloģiskās izmaksas, kas tiek iekļautas termināļa drošības komponentē.

Saskaņā ar septembrī noslēgto trīspusējo līgumu Statoil pārdos sašķidrināto dabasgāzi piegādātājiem, kas strādā ar maziem apjomiem, bet Litgas un Lietuvos duju tiekimas gādās par gāzes plūsmu līdzsvarošanu - ja gāzi nebūs iespējams pārdot jūrā, tā tiks piegādāta Lietuvas klientiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievi mēģinājuši uzbrukt Harkivas apgabalā

Krievi piektdien mēģinājuši veikt sauszemes uzbrukumu pāri robežai Harkivas apgabalā, un kaujas tur turpinās, pavēstīja Ukrainas Aizsardzības ministrija.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits