Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Kristovskis: Austrijai jāsaprot, ka par 1991.gada noziegumiem Viļņā un Rīgā nav noilguma

Latvijas ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (Vienotība), solidarizējoties ar Lietuvas valsti un sabiedrību, pauž dziļu nožēlu par Austrijas ģenerālprokuratūras lēmumu atbrīvot un neizdot Lietuvai bijušo PSRS īpašo uzdevumu vienības Alfa komandieri Mihailu Golovatovu, portālu Diena.lv informēja Ārlietu ministrijā.

Kristovskis uzsver faktu, ka tieši Mihails Golovatovs vadīja vardarbīgo un asiņaino izrēķināšanos ar Lietuvas neatkarības aizstāvjiem 1991. gada janvārī pie Viļņas Televīzijas torņa. Tāpēc Latvijas ārlietu ministrs Austrijas varas iestāžu rīcību vērtē kā Eiropas Savienības (ES) solidaritātes garam neatbilstošu un tādu, kas liedz M.Golovatovu saukt pie kriminālatbildības par ES dalībvalsts Lietuvas teritorijā un pret Lietuvas pilsoņiem pastrādātiem noziegumiem. Šādu Austrijas valsts nostāju ir neiespējami attaisnot arī tāpēc, ka šīs valsts teritorijā ir izvietotas ANO iestādes un runa ir par genocīdu, par noziegumiem pret cilvēci, kuriem nav noilguma.

Kristovskis norāda, ka līdzīgos notikumos arī Rīgā dzīvību zaudēja neatkarīgas Latvijas Republikas aizstāvji. Kristovskis kā viens janvāra barikāžu vadītājiem Rīgā atgādina, ka nebūt ne visi PSRS bruņoto spēku virsnieki pakļāvās brūkošās padomju impērijas pavēlēm. Kā liecina tā laika pieredze, virkne PSRS virsnieku atteicās vērst ieročus pret Latvijas valsts aizstāvjiem. Īpaši tāpēc Austrijas valstij ir jāsaprot, ka toreiz bija izvēle, kādas pavēles pildīt un kādas nē. „Par 1991.gada noziegumiem Viļņā un Rīgā nav noilguma,” uzsver ārlietu ministrs.

Ministrs šodien sazinājās ar savu Lietuvas kolēģi Audroni Ažubali, lai izteiktu atbalstu Lietuvas valdībai un tās prasībām un lai koordinētu kopēju nostāju un sadarbību, kas vērsta uz Eiropas nesenās totalitārās vēstures seku, komunistiskā režīma noziegumu pret Baltijas tautām nesodāmības novēršanu.

2010.gada decembra vidū Latvijas Lietuvas, Bulgārijas, Čehijas, Rumānijas un Ungārijas ārlietu ministri izplatīja kopēju paziņojumu, kurā aicināja Eiropas Komisiju atzīt par krimināli sodāmu komunistu režīmu noziegumu noliegšanu.

Kā jau ziņots, Austrijas policija bija aizturējusi Krievijas pilsoni Golovatovu, uz kuru ir attiecināts Eiropas aresta orderis, taču pēc tam ātri atbrīvoja. Latvijas ārlietu ministrs pauž atbalstu Lietuvas valdībai, kā arī pārliecību, ka Austrijas puse nekavēsies ar savas rīcības tiesiskā skaidrojuma sniegšanu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits