Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Laikraksts: Francija un Vācija sašķeltas par Eiropas stabilitātes fonda izmantošanu

Nesaskaņas radušās starp eirozonas divām lielākajām ekonomikā par to, kā vislabāk izmantot palielinātā Eiropas stabilitātes fonda līdzekļus, lai cīnītos ar parādsaistību krīzi, piektdien vēsta vācu laikraksts Handelsblatt.

Francija un Vācija ir sašķeltas uzskatos, kā izlietot 440 miljardu eiro (309,2 miljardu latu) vērtā Eiropas Finanšu stabilitātes fonda (EFSF) līdzekļus - tikai divas dienas pirms tam, kad Francijas prezidents Nikolā Sarkozī Berlīnē tiksies ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli, norāda laikraksts.

Parīze vēlas, lai šim fondam būtu neierobežotas tiesības iegādāties tādu finanšu grūtībās nonākušu valstu kā Grieķijas obligācijas, turpretī Vācija vēlas noteikt ierobežojumus, atsaucoties uz kādu anonīmu Eiropas Savienības (ES) diplomātu, raksta Handelsblatt.

Tāpat pastāv nesaskaņas par šī fonda izmantošanu, lai atbalstītu nomocītās bankas. Francija vēlas izmantot EFSF, lai rekapitalizētu bankas, kas saistītas ar šaubīgām obligācijām, bet Vācijas uzskata, ka finanšu institūcijām vispirms vajadzētu izmantot savus līdzekļus.

"Pirmais solis ir bankām rekapitalizēt pašām sevi," ceturtdien žurnālistiem norādīja Merkele, uzsverot, ka fonds varētu tikt izmantots tikai gadījumā, ja iespējams bankas bankrots apdraudētu visu eirozonas projektu.

Merkele sestdien Berlīnē tiksies ar Sarkozī, un šajās pārrunās galvenā uzmanība, visticamāk, tiks pievērsta eirozonas parādsaistību krīzei un Eiropas banku riskantajam stāvoklim.

Kā ziņots, ES līderi jūlijā vienojās paplašināt EFSF aizdevumu izsniegšanas iespējas un palielināt tā līdzekļu apjomu, taču tie vēl cenšas vienoties par konkrētiem šī fonda funkcionēšanas noteikumiem.

EFSF paplašināšanu ratificējušas jau lielākā daļa 17 eirozonas dalībvalstu, un balsojums vēl gaidāms Maltā un Slovākijā, kur valdošā koalīcija nespēj panākt vienošanos par atbalstu fonda apstiprināšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits