Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Lielbritānija izmeklēs apgalvojumus par MI6 līdzdalību terorismā aizdomās turēto nodošanā Lībijai

Lielbritānijā notiekošā izmeklēšanā par sliktu izturēšanos pret terorismā aizdomās turētajiem tiks izmeklēti arī apgalvojumi, ka britu izlūkdienests MI6 palīdzējis nodot terorismā aizdomās turētos Lībijas diktatora Muamara Kadafi režīmam, paziņoja Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons.

Sera Pītera Gibsona vadītā izmeklēšana tika uzsākta 2010. gada jūlijā pēc D. Kamerona norādījumiem, lai izmeklētu apgalvojumus, ka Lielbritānijas izlūkdienests bijis iesaistīts terorismā aizdomās turētu personu spīdzināšanā ārvalstīs pēc 2001. gada 11. septembra teroraktiem ASV.

Šī izmeklēšana tika koncentrēta uz Gvantanamo ieslodzītajiem, bet tagad tiks izmeklēta MI6 sadarbība ar M. Kadafi režīmu.

Starptautiskā cilvēktiesību organizācija Human Rights Watch (HRW) iepriekšējās nedēļas nogalē paziņoja, ka Lībijas diktatora Muamara Kadafi izlūkdienesta birojā Tripolē atrasti dokumenti liecina, ka ASV un Lielbritānijas izlūkdienesti palīdzējuši M. Kadafi vajāt Lībijas disidentus.

HRW atrada šos dokumentus pamestajā birojā, kur bija darbojies bijušais Lībijas izlūkdienesta vadītājs un ārlietu ministrs Musa Kusa. HRW paziņoja, ka atradusi simtiem vēstuļu sarakstē starp ASV Centrālo izlūkošanas pārvaldi (CIP), Lielbritānijas izlūkdienestu MI6 un Musu Kusu, kurš tagad dzīvo trimdā Londonā.

Pašreizējais Lībijas pagaidu valdības militārais komandants Tripolē Abdelhakims Belhadžs ir viens no tiem, kurus CIP sagūstīja un nosūtīja uz Lībiju, paziņoja HRW.

"Starp dokumentiem, kurus atradām Musas Kusas birojā, ir ar 2004.gadu datēts fakss no CIP, kurā CIP informē Lībijas valdību par savu iespēju sagūstīt un nodot Belhadžu," sacīja HRW pārstāvis Pēters Boukārts, kurš ir viens no šo dokumentu atradējiem. "Šī operācija tiešām notika. CIP viņu [Belhadžu] sagūstīja Āzijā un slepenā lidojumā nogādāja uz Lībiju, kur Lībijas drošības dienesti viņu pratināja un spīdzināja," sacīja P. Boukārts.

Vienā no atrastajām vēstulēm MI6 augsta ranga darbinieks apsveica toreizējo Lībijas izlūkdienesta vadītāju Musu Kusu ar A. Belhadža nogādāšanu no Bangkokas uz Lībiju un rakstīja, ka tas "ir mazākais, ko mēs varam darīt jūsu labā".

A. Belhadžs ir pieprasījis atvainošanos par ASV un Lielbritānijas līdzdalību viņa nodošanā Kadafi režīmam. A. Belhadžs bija darbojies Lībijas Islāma kaujas grupā, kas cīnījās par Kadafi gāšanu un bija vēsturiski saistīta ar Al Qaeda.

A. Belhadžs intervijā britu raidsabiedrībai BBC apgalvoja, ka viņu apcietinājumā iztaujājuši britu izlūkdienesta darbinieki un viņš ar zīmju valodu licis saprast, ka ticis spīdzināts. "Es nespēju noticēt, ka viņi tam ļāva notikt. Notikušais ir pilnīgi jāizmeklē," sacīja A. Belhadžs.

A. Belhadžs ir paziņojis, ka vispirms viņu spīdzinājuši CIP aģenti, bet pēc tam viņš aizvests uz Lībiju un tur spīdzināts bēdīgi slavenā cietumā Tripolē.

P. Gibsona vadītā izmeklēšanas grupa paziņoja, ka izmeklēs apgalvojumus par Lielbritānijas izlūkdienestu saistību ar M. Kadafi režīma īstenoto viņa pretinieku spīdzināšanu.

D. Kamerons atbalstīja lēmumu izmeklēt šos apgalvojumus, bet aicināja nesteigties ar secinājumiem.

Rietumvalstu izlūkdienesti sāka sadarboties ar Kadafi pēc tam, kad Lībija 2004. gadā atteicās no nekonvencionālo ieroču programmas. Jaunatrastie dokumenti liecina, ka CIP un MI6 sadarbība ar M. Kadafi režīmu bijusi plašāka, nekā līdz šim tika uzskatīts. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits