Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Lielbritānijā veic pārbaudi bankās, kas pārdeva zemstandarta kredītiem piesaistītus vērtspapīrus

Lielbritānijas varas institūcijas uz aizdomu pamata par krāpniecību ir sākušas pārbaudīt Apvienotās Karalistes bankas, kas savulaik pārdeva zemstandarta jeb augsta riska hipotekārajiem kredītiem piesaistītus vērtspapīrus, kuru vērtības kritums pirms vairākiem gadiem izraisīja globālo finanšu krīzi.

"Mēs veicam pārbaudi britu bankās, kas pārdeva [tā dēvētajiem] toksiskajiem aktīviem piesaistītus vērtspapīrus," aģentūrai AFP pirmdien sacīja Lielbritānijas nopietno krāpšanas gadījumu izmeklēšanas pārvaldes (Serious Fraud Office, SFO) pārstāve.

Viņa tomēr norādīja, ka oficiāla izmeklēšana, kāda šajā jomā ir sākusies ASV, Apvienotajā Karalistē pagaidām nenotiek.

Laikraksts Financial Times pirmdien vēstīja, ka pārvalde sākusi pārbaudi, jo vēlas noskaidrot, vai bankas nav veikušas krāpnieciskus vērtspapīru darījumus Lielbritānijā. Pēc FT sniegtās informācijas, SFO jau divus gadus pētot ar toksiskajiem aktīviem segto vērtspapīru pārdošanas darījumus.                              

Saistībā ar šādiem darījumiem ASV varas institūcijas ir iesūdzējušas tiesā 17 amerikāņu un ārvalstu bankas, tostarp Bank of America, Goldman Sachs, Citigroup, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, General Electric, Ally Financial, First Horizon, Deutsche Bank, HSBC, Credit Suisse, Barclays, Nomura, Royal Bank of Scotland un Societe Generale.

Bankas tiek apsūdzētas par to, ka pirms 2008. gada finanšu krīzes tās pārdeva investoriem zemstandarta hipotekārajiem kredītiem piesaistītus vērtspapīrus, kuri krīzes laikā zaudēja vērtību, jo, pārplīstot mājokļu burbulim, zemstandarta kredītu ņēmēji vairs nespēja atmaksāt savus aizņēmumus.

Prasības iesniedzēja ASV Federālā mājokļu finansēšanas aģentūra apgalvo, ka vairākos gadījumos kreditētāji veikuši krāpnieciskas darbības, pārdodot vērtspapīrus teju 190 miljardu ASV dolāru vērtībā hipotekārās kreditēšanas milžiem Fannie Mae un Freddie Mac, kurus vēlāk ASV valdība bija spiesta par nodokļu maksātāju naudu glābt no bankrota.

Prasību iesniegt mudināja patērētāju tiesību aizsardzības organizācijas, kā iemeslu minot to, ka Volstrītas bankas nav sauktas pie atbildības par darbībām, kuras izraisīja 2008-2009. gada finanšu krīzi.

Krīze izcēlās, kad pārplīsa ASV mājokļu cenu burbulis, un zemstandarta hipotekārajiem kredītiem piesaistītie vērtspapīri zaudēja lielu daļu savas vērtības, izraisot satricinājumus visas pasaules banku sistēmā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits