Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Lielbritānijas parlamentārā komisija aicina valdību gatavoties eirozonas sabrukumam

Lielbritānijas valdībai steidzami jāsagatavo plāni eirozonas sabrukuma gadījumam, atzīst parlamenta apakšpalātas un lordu apvienotā komisija Nacionālās Drošības stratēģijas (NSS) izstrādei.

Komisija norāda, ka Eiropas Savienības (ES) kopīgās valūtas pilnīgs vai daļējs sabrukums ir "ļoti ticams" un ka tas var novest pie politiskiem nemieriem un ekonomiskās migrācijas pieauguma.

Komisija, kuras sastāvā ir arī izlūkdienesta MI5 bijusī direktore Elīza Menihema-Bullere, brīdina, ka ekonomiskā nestabilitāte var Lielbritāniju nostādīt situācijā, kurā tā "nespēj sevi aizsargāt".

Komisija norāda, ka, turpinoties finansiālajai nestabilitātei, ES dalībvalstu valdības var būt spiestas samazināt aizsardzības izdevumus. "Starptautiskās ekonomiskās problēmas var novest pie mūsu sabiedroto aizsardzības izdevumu ievērojamas samazināšanas un pie ekonomiskās migrācijas pieauguma starp ES dalībvalstīm, kā arī pie iekšējiem sociāliem un politiskiem nemieriem," atzīst komisija.

"Mums nepieciešamas sabiedriskās debates par to, kādu mēs nākotnē vēlamies redzēt Apvienoto Karalisti un vai mūsu vēlmes ir reālistiskas atkarībā no tā, cik daudz mēs esam gatavi maksāt," uzsvēra komisijas priekšsēdētāja, bijusī ārlietu ministre Mārgareta Beketa.

Komisijas ziņojumā pieļauta arī iespēja pārskatīt līdzšinējās Londonas attiecības ar ASV, Vašingtonai savu galveno uzmanību novēršot no Eiropas. ASV prioritāšu maiņa "liek uzdot fundamentālus jautājumus" - vai primārās attiecības aizsardzības un drošības jomā jāturpina uzturēt ar sabiedroto, kura intereses arvien lielākā mērā atšķiras no mūsējām, retoriski vaicā ziņojuma autori.

Komisija atzīst, ka "sarūkošo resursu" laikmetā Lielbritānijai ārpolitikā nāksies arvien vairāk paļauties uz savstarpējas atkarības diktētām attiecībām. "Mēs uzskatām, ka tas ir absolūti nereālistiski nerēķināties ar zināmu Apvienotās Karalistes varas un ietekmes samazināšanos vidējā un ilgā termiņā," norāda komisija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits