Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Lielbritānijas premjers atliek jaunu benzīnauto pārdošanas aizliegumu par pieciem gadiem

Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks trešdien paziņoja, ka par pieciem gadiem atliek jaunu benzīna un dīzeļdegvielas dzinēju auto pārdošanas aizliegumu, kam vajadzēja stāties spēkā 2030.gadā, šādi mazinot britu klimata politikas mērķus, kas, kā skaidroja premjers, ierindas pilsoņiem uzliek "nepieņemamas izmaksas".

Preses konferencē Sunaks sacīja, ka termiņu, līdz kuram būs atļauts iegādāties jaunus ar benzīnu un dīzeļdegvielu darbināmus auto, atliek no 2030. līdz 2035.gadam, padara mazāk stingru aizliegumu attiecībā uz jaunām māju gāzes centrālapkures sistēmām, kam bija jāstājas spēkā 2035.gadā, kā arī atsakās no prasības māju īpašniekiem uzlabot īpašumu energoefektivitāti.

Kā norādīja premjers, solījums līdz 2050.gadam samazināt Apvienotās Karalistes siltumnīcefektu izraisošo gāzu emisiju līdz nullei paliek spēkā, taču tiks īstenota "pragmatiskāka, samērīgāka un reālistiskāka pieeja".

Sunaks arī noraidīja priekšlikumus ieviest aviācijas nodokli, pasākumus auto koplietošanas veicināšanai, kā arī nodokli gaļai.

Lai sasniegtu nulles emisiju mērķus, valdība būvēs vairāk vēja parku un kodolreaktoru, investēs jaunās zaļajās tehnoloģijās un ieviesīs jaunus pasākumus dabas aizsardzībai.

Pārejā uz zaļo ekonomiku Lielbritānija ir apsteigusi daudzas pasaules valstis, tomēr pārāk strauja procesa rezultātā var zust tautas atbalsts, skaidroja premjers.

"Kā gan var būt pareizi, ka Lielbritānijas pilsoņiem tagad stāsta, ka ir jāupurē pat vairāk nekā citiem," vaicāja premjers.

Sunaks jau šonedēļ skaidroja, ka valstij jācīnās pret klimata pārmaiņām, nesodot darba ņēmējus un patērētājus.

"Pārāk daudzus gadus (..) politiķi nav bijuši godīgi attiecībā pret izmaksām un kompromisiem. Tā vietā viņi ir izvēlējušies vieglāko ceļu, apgalvojot, ka mēs varam saņemt visu," otrdien norādīja Sunaks.

Lielbritānijas konservatīvie ir atklāti pārskatījuši savus solījumus klimata pārmaiņu jomā pēc jūlijā notikušajām papildvēlēšanām, kuru rezultātus daudzi interpretē kā izpausmi vēlētāju neapmierinātībai ar nodokli automobiļiem ar dzinējiem, kas piesārņo vidi. Daži toriji uzskata, ka atkāpšanās no zaļās politikas palīdzēs iegūt balsis pirms parlamenta vēlēšanām, kas paredzētas nākamā gada beigās.

"Mēs neizglābsim planētu, novedot britu tautu līdz bankrotam," uzsvērusi iekšlietu ministre Sjuela Breivermane.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits