Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Lietuva noliedz sarunas par raķešu izvietošanu

Lietuvas pieminēšana var paātrināt ASV sarunas ar Poliju


Gan Lietuvas, gan ASV valdības pārstāvji nolieguši šonedēļ izplatītās ziņas, ka notikušas konkrētas sarunas starp abām valstīm par ASV pretraķešu aizsardzības sistēmas elementu izvietošanu Lietuvā. Polijas pārstāvis otrdien apgalvoja, ka Savienotajām Valstīm bijušas sarunas ar Lietuvu par pretraķešu vairoga elementu izvietošanu Lietuvā gadījumā, ja izgāžas ASV vienošanās ar Poliju. "Es varu apstiprināt, ka ASV piedalās sarunās ar Lietuvu. Lietuvas aizsardzības ministrs pats tās ierosināja. Tās notika maijā, un Polijas puse to zina," aģentūrai Reuters sacīja Polijas galvenais sarunvedējs ar ASV Vitolds Vaščikovskis. Politiskie komentētāji izsaka minējumus, ka šādas informācijas parādīšanās varētu liecināt par ASV spiedienu pret Poliju, kas vilcinās ar konkrētas atbildes sniegšanu par pretraķešu aizsardzības sistēmas izvietošanu tās teritorijā.

Vispārīga saruna


Lietuvas aizsardzības ministrs Jozs Oleks apstiprināja, ka pirms pāris nedēļām šāda tikšanās bijusi un tajā runāts par pretraķešu aizsardzību, tomēr tās gaitā netika minēts, ka daļa no aizsardzības vairoga varētu tikt izvietota Lietuvā, nevis Polijā, kā tas paredzēts iepriekš. ASV pārstāvji informējuši Lietuvas pusi par pretraķešu aizsardzības sistēmu un sarunu gaitu ar Varšavu par raķešu izvietošanu Polijas teritorijā. "Mēs novērojam šo procesu, jo pretraķešu aizsardzības vairogs ir svarīgs gan ASV, gan arī Eiropai un Lietuvai," norādīja J.Oleks. Viņš arī pauda cerību, ka ASV un Polijas sarunu iznākums būs veiksmīgs un tas stiprinās drošību. Tomēr viņš neizslēdza iespēu, ka sarunas par pretraķešu vairoga (precīzāk — tieši pārtvērējraķešu) izvietošanu Lietuvā varētu notikt, ja Vašingtona izteiktu šādu piedāvājumu. Arī amatpersonas ASV noraida, ka sāktas formālas pārrunas ar Viļņu par pretraķešu vairogu. "Mums notika vispārīga saruna ar Lietuvas valdību par pretraķešu aizsardzības jautājumu," informēja ASV Valsts departamenta pārstāvis Toms Keisijs. Pentagons apstiprināja, ka Lietuva esot viens no rezerves variantiem, ja netiks panākta vienošanās ar Poliju, tomēr sarunas ar to pagaidām netiks uzsāktas.

Netiešs spiediens


Analītiķi uzskata, ka ziņas par iespējamām ASV sarunām ar Lietuvu par pretraķešu vairoga izvietošanu tās teritorijā kalpo, lai Vašingtona varētu izdarīt spiedienu uz Poliju, kas vēlas, lai ASV apmaiņā pret savas pretraķešu sistēmas elementu izvietošanu tērē miljardiem dolāru Polijas pretgaisa aizsardzības uzlabošanai. Avots Varšavā pavēstījis, ka ASV Polijai nav noteikusi termiņu, līdz kuram tai jādod sava atbilde, tomēr piebildusi, ka jūlija beigas būtu pēdējais laiks.

Vašingtona maijā panāca vienošanos par savas pretraķešu aizsardzības sistēmas radara izvietošanu Čehijā, tomēr Čehijas ārlietu ministrs Karels Švarcenbergs pagājušajā nedēļā sacīja, ka nav pārliecināts, vai valsts parlaments aptiprinās šo plānu. To neatbalsta opozīcijas partijas, lielu pretestību izrāda arī Čehijas sabiedrība.

Krievija iebilst pret ASV pretraķešu vairoga pret iespējamiem Irānas un Ziemeļkorejas uzbrukumiem izvietošanu bijušajās padomju valstīs, jo saskata tajā apdraudējumu savai drošībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukraiņi atstājuši Vuhledaru

Ukraiņu vienības ir atstājušas Vuhledaru, lai saglabātu personālsastāvu, kara tehniku un ieņemtu pozīcijas turpmākai cīņai, trešdien paziņojusi Ukrainas armijas grupa "Hortica".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits