Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Lietuva un Francija neizvirzīs viena otrai finansiālas pretenzijas saistībā ar iznīcinātāju sadursmi pie Šauļiem

Lietuva un Francija neizvirzīs viena otrai nekādas finansiālas pretenzijas saistībā ar otrdien pie Šauļiem notikušo abu valstu militāro lidmašīnu sadursmi, piektdien paziņojusi Lietuvas aizsardzības ministre Rasa Jukņevičiene.

Jau ziņots, ka Lietuvas militārā lidmašīna "L-39" un NATO misijā iesaistītais Francijas iznīcinātājs "Mirage-2000" sadūrās otrdienas rītā kārtējā treniņlidojuma laikā. Francijas lidmašīnas pilotam izdevās cietušo iznīcinātāju nosēdināt Šauļu lidlaukā, tikmēr abi lietuviešu lidotāji veiksmīgi katapultējās, bet viņu iznīcinātājs nogāzās purvā netālu no Rēkīvas ezera.

Sadursmes apstākļus izmeklē kopīga abu pušu komisija, kas cer jau tuvākajā laikā noskaidrot sīkākas notikušā detaļas.

Kā norādījis Francijas gaisa kara spēku pavēlnieks Antuāns Nogvijē, šai gadījumā puses ievēros "visas NATO procedūras, kas paredzētas līdzīgiem gadījumiem".

"Viena valsts neizvirza otrai nekādas prasības, jo mācības notika saskaņā ar pušu vienošanos," piebildusi Jukņevičiene.

Iznīcinātāju "Mirage-2000" plānots tuvākajā laikā nogādāt atpakaļ uz Franciju, kur tiks lemts, vai ir vērts to remontēt, savukārt Lietuvas lidmašīnas atlūzas karavīri turpina vilkt ārā no purva. Neraugoties uz speciālistu izteiktajām bažām, galvenās daļas jau izdevies izcelt, kūdrājā palikušas tikai sīkākas atlūzas.

Tiekoties ar abiem lietuviešu pilotiem, aizsardzības ministre atzinīgi vērtējusi viņu reakciju uz ārkārtējo situāciju. "Vīri paveikuši vairāk, nekā bija iespējams, un tas apliecina lietuviešu lidotāju augsto profesionalitāti," viņa uzsvērusi.

Lidotāji - Lietuvas Gaisa karaspēku majors Marjus Matulaitis un vecākais leitnants Povils Stučka - atzinuši, ka lēmumu katapultēties bijis jāpieņem ļoti ātri, bet piebilduši, ka izdarījuši visu, lai lidmašīna nenogāztos pilsētā. Pēc pilotu teiktā, viņi ir gatavi turpināt lidojumus.

Francijas iznīcinātājs "Mirage" pēdējās dienas piedalījās NATO misijā Baltijas valstu gaisa telpas aizsardzībā. Piektdien Francijas kontingentu nomainīja četri Dānijas gaisa spēku iznīcinātāji "F-16".

Savukārt Lietuvas Gaisa spēkos no diviem vieglajiem iznīcinātājiem pēc notikušā palicis tikai viens. Vēl četras šāda tipa lidmašīnas vairs netiek izmantotas.

"Divas lidmašīnas - tas jau bija maz, bet viena - pavisam maz. Jau agrāk bija skaidrs, ka tādiem uzdevumiem, kādi mums jāpilda, vajadzīgas papildu lidmašīnas," uzsvēris Lietuvas Gaisa karaspēku pavēlnieks Edvards Mažeiķis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits