Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Lietuvas ārlietu ministrs: Ceram uz pārmaiņām Maskavas politikā

Lietuva nepriecājas par sarežģīto ekonomisko situāciju Krievijā un nevēl kaimiņvalstij sabrukumu, bet cer, ka Maskava mainīs savu politiku, ceturtdien norādījis Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs.

"Mēs patiešām redzam, ka sankcijas darbojas un dod rezultātus, to atzīst arī par Krievijas finansēm un ekonomiku atbildīgās personas. Būsim pacietīgi, raudzīsimies, kā tās darbojas, jo redzam, ka ietekme uz situāciju Krievijā ir. Varam cerēt, ka varbūt tās mainīs arī Krievijas vadības nostāju, jo pagaidām nekāda liela progresa šai jautājumā nav," viņš sacījis, runājot Ārlietu ministrijas šāgada veikumam un nākamā gada plāniem veltītā preses konferencē.

Linkevičs atzinis, ka saskaņā ar lietuviešu uzņēmēju aplēsēm Krievijas rubļa kritums nav izdevīgs Lietuvai, jo arī lietuviešu bizness cietīs zināmus zaudējumus.

"Tomēr mēs ceram, ka pašreizējā situācijā Maskava sāks domāt par savu politiku citādi, jo Krievijas cilvēki jau tagad zaudē miljardus un tas ir diezgan bīstami pašai Krievijai. Var prognozēt dažādus scenārijus, bet gribētos, lai no tās puses būtu konstruktīva [attieksme], nevis runas vai domas par konfrontācijas padziļināšanu. Spēka demonstrēšanai gan laiks, gan līdzekļi jau ir izsmelti," izteicies ministrs.

"Mēs neesam agresīvi, esam vienkārši konsekventi. Mums jāiedziļinās nevis tajā, kāda politiskā vai diplomātiskā retorika un kādi epiteti tiek lietoti, bet gan - vai mainās reālā situācija. (..) Partneris ir grūti prognozējams, bet tas būs vēl grūtāk prognozējams, ja ļausim tam darīt visu, ko tas vēlas," viņš piebildis.

Linkevičs arī norādījis, ka Lietuva spērusi zināmus soļus, kas palīdz mīkstināt zaudējumus, kuri uzņēmējiem jācieš sankciju dēļ. " Pastāv ekonomiskās diplomātijas dienests, kurā mēs ar asociētajām biznesa struktūrām noskaidrojam problēmas, meklējam tirgus, spriežam, kādi divpusējie līgumi ir vajadzīgi. Tiek paplašināta arī ekonomiskā pārstāvība mūsu vēstniecībās, un reorganizēts pats vēstniecību tīkls. Nākamā gada sākumā sāks darboties mūsu pārstāvniecība Dienvidāfrikas Republikā. Nākamgad arī sāksim sarunas par iestāšanos prestižajā Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā, kura, kā mēs ceram, palīdzēs mums piesaistīt investīcijas, uzlabot ekonomisko klimatu," viņš piebildis.

Ministrs atgādinājis, ka Lietuva arī nākamgad turpinās aktīvi darboties kā ANO Drošības padomes nepastāvīgā locekle un maijā atkal uzņemsies tās vadību.

Vienlaikus viņš uzsvēris, ka tiks turpināta aktīva dalība Eiropas Savienības Austrumu partnerības programmā. Pēc Linkeviča teiktā, šī programma "nebūt nav mirusi un tiek novērtēta gan Eiropas Savienībā, gan visās sešās partnervalstīs, un maijā paredzama vēl viena augstākā līmeņa apspriede Rīgā".

Kā izteicies Linkevičs, lai gan Lietuvas attiecības ar Poliju šobrīd ir pavēsas, tomēr sadarbībai ar Varšavu jāatrodas Viļņas stratēģisko interešu lokā, un pastāv plašas iespējas šo attiecību uzlabošanai, jo daudzējādā ziņā - drošības, aizsardzības, enerģētiskās neatkarības jomā - Lietuva un Polija ir viena reģiona valstis.

"Mums jāsadarbojas - ja to nedarīsim, kaitēsim savas valsts interesēm," uzsvēris ministrs. Pēc viņa teiktā, ne mazums tematu divpusējās attiecībās tiek eskalēti mākslīgi un esošo šķēršļu pārvarēšanai, piemēram, mazākumtautību likuma pieņemšanai nepieciešama politiskā griba Seimā.

"Ar Polijas ārlietu ministru diskutējam par jaunām iniciatīvām, un mūsu kontakti ir diezgan konstruktīvi," norādījis Linkevičs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits