Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Lietuvas Banka ierobežo Žalgira īpašnieka Romanova Ūkio bankas darbību

Lietuvas Banka otrdien ierobežojusi uzņēmēja un Kauņas Žalgiris īpašnieka Vladimira Romanova pārvaldītās Ūkio bankas darbību.

Lai gan mediji velk paralēles ar bankas Snoras darbības apturēšanu 2011.gada rudenī, Lietuvas Bankas valdes priekšsēdētājs Vits Vasiļausks norādījis, ka Snoras gadījumā bijusi runa par acīmredzami tīšu darbību, savukārt šoreiz - drīzāk par nolaidību, vēsta portāls Delfi.lt.

Tiesa gan, zināmas paralēles ar Snoras stāstu pastāvot - kopš piektdienas novērota naudas līdzekļu aizplūšana no Ūkio bankas. Nauda sākusi "kust" pēc tam, kad lielākais bankas akcionārs Romanovs atzinis, ka titulētā Lietuvas basketbola kluba Kauņas Žalgiris parādsaistības sasniegušas 25 miljonus litu (piecus miljonus latu) un viņš nolēmis to pārdot kluba veterāniem.

Novērtējot bankas audita pārskatu un citus datus, Lietuvas Bankas valde paziņojusi par bankas darbības ierobežošanu, lai aizsargātu sabiedrības, noguldītāju un citu klientu intereses. Ar valdes lēmumu par bankas pagaidu administratoru iecelts Adoms Audicks, kam uzdots sešu dienu laikā izvērtēt bankas darbības atjaunošanas iespējas un izstrādāt priekšlikumus, kā nodrošināt, lai tiktu izpildītas saistības pret bankas klientiem.

Šādu lēmumu Lietuvas Bankas valde pieņēmusi, izvērtējot pēdējā laikā vērojamās riskantās tendences Ūkio bankas darbībā, akcionāru darbības, kas var kaitēt bankai, uzraudzības institūciju norādījumu nepildīšanu, kā arī šo iemeslu dēļ radušos draudus stabilai un drošai bankas darbībai. Lēmums pieņemts, atzīstot citus likumā paredzētos risinājumus par nepietiekamiem noguldītāju un sabiedrības interešu aizsardzībai.

Kā norādīts Lietuvas Bankas paziņojumā, Ūkio bankas 12.februārī nepilda likviditātes normatīvu. "Ūkio bankas akcionāri un vadība nav izpildījuši kredītu pārkārtošanas plānu, nav ņēmuši vērā vai arī tikai formāli pildījuši Lietuvas Bankas norādījumus būtiski samazināt ar galveno akcionāru saistīto kredītportfeļa daļu. Tieši kredīti, kas doti ar galveno akcionāru saistītiem uzņēmumiem, veido problemātisko kredītu portfeļa lielāko daļu," atzinusi Lietuvas Banka.

Uz laiku, kamēr tiks pieņemts lēmums par to, kā risināt Ūkio bankas problēmas, šī banka finanšu pakalpojumu sniegšanu pārtrauc. Bankas bankomāti jau izslēgti.

Vienlaikus Lietuvas Banka uzsver, ka lēmums, kas pieņemts attiecībā uz Ūkio bankas, saistīts tikai un vienīgi ar šo banku. Visas citas Lietuvā darbojošās bankas un ārvalstu banku nodaļas pildījušas normatīvus, kas noteikti riska ierobežošanai, un to darbības stabilitāte nav apdraudēta. Ūkio bankas saistības pret citām Lietuvā strādājošajām bankām vai krājaizdevu sabiedrībām ir nebūtiskas.

Lietuvas Banka gatavojas nekavējoties sākt konsultācijas ar citām bankām par to iespējamo dalību Ūkio bankas darbības pārkārtošanā. Ūkio bankas saistības un aktīvi varētu tikt pārcelti uz citu banku vienīgi gadījumā, ja detalizēta analīze apliecinātu, ka šāds risinājums ir ekonomiski pamatotākais un racionālākais.

"Daudz kas būs atkarīgs no bankas reālās finansiālās situācijas, ko fiksēs administrators un auditori, bet mūsu prioritāte (..) ir bankas darbības turpināšana, pildot saistības pret klientiem un nodrošinot tādus pārkārtojumus, kas atrisinātu problēmu valstij efektīvākajā, racionālākajā un lētākajā veidā," norādījis Lietuvas Bankas valdes priekšsēdētājs. Pēc viņa teiktā, informācija par Ūkio bankas nodota Ģenerālprokuratūrai.

Lietuvas banku asociācijas prezidents Stasis Krops savukārt paudis viedokli, ka Ūkio bankas darbības ierobežojumiem nevajadzētu būtiski ietekmēt banku sistēmas darbību kopumā. "Bankas likviditātes problēmas bija jūtamas. Tās nebija apslēptas. Nekādam sabrukumam nevajadzētu būt," viņš izteicies, paužot viedokli, ka Ūkio bankas situāciju ar Snoras bankrotu nevar salīdzināt.

Portālam Delfi.lt nav izdevies sazināties ar Ūkio bankas lielāko akcionāru Vladimiru Romanovu. Cilvēks, kas atbildējis pa viņa tālruni, paziņojis, ka esot Romanova šoferis, un nolicis klausuli.

Pēc portāla Alfa.lt ziņām, 2012.gada pirmajā pusgadā Ūkio bankas zaudējumi sasniedza 44,6 miljonus litu (deviņus miljonus latu).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits